Κορωνοϊός: Τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν τα τυπικά συμπτώματα όπως πυρετό και βήχα

παιδί φορά μάσκα και βάζει αντισηπτικό για να μην το μολύνει ο κορωνοϊός
14-05-2021

Ο κορωνοϊός δυστυχώς χτυπά και παιδιά. Βέβαια, όπως δείχνει τώρα μια νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, τα περισσότερα παιδιά που χτυπά ο κορωνοϊός δεν εμφανίζουν μόνο τα τυπικά συμπτώματα. Δηλαδή πυρετό, βήχα ή δύσπνοια. Έχουν όμως ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων.

Τα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν να αρρωστήσουν βαριά από Covid-19 και να χρειαστούν εισαγωγή σε ΜΕΘ. Συνήθως όμως έχουν μία πιο ήπια εξέλιξη της νόσου σε σχέση με τους ενήλικες. Αλλά και χαμηλότερη θνητότητα. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η συχνή απουσία τυπικών συμπτωμάτων στα παιδιά απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση από τους γονείς τους και τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία. Αλλά και συχνή διενέργεια τεστ στους μαθητές.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports». Κι ανέλυσαν στοιχεία για 12.306 παιδιά με διαγνωσμένη Covid-19. Τα 672 (ποσοστό 5,5%) χρειάστηκαν εισαγωγή στο νοσοκομείο και από αυτά τα 118 (18%) εισήχθησαν σε ΜΕΘ, ενώ τα 38 (4%) διασωληνώθηκαν. Ο κίνδυνος νοσηλείας, εισαγωγής σε ΜΕΘ και διασωλήνωσης ήταν ίδιος για τα αγόρια και τα κορίτσια.

Διαπιστώθηκε ότι το 18,8% των παιδιατρικών ασθενών ανέφεραν συμπτώματα πυρετού, κόπωσης, πόνων στους μυς ή στις αρθρώσεις, καθώς και διαταραχών όσφρησης ή γεύσης. Το 16,5% είχαν αναπνευστικά συμπτώματα (βήχα, δύσπνοια κ.ά.), το 14% γαστρεντερικά συμπτώματα (ναυτία, εμετό, διάρροια κ.ά.), το 8% δερματολογικά συμπτώματα όπως εξανθήματα και το 4,8% νευρολογικά (κυρίως πονοκεφάλους).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Πως το αλκοόλ διευκολύνει την μετάδοση του