Άνοια: Επιδείνωση των ασθενών μέσα στην πανδημία

γυναίκα που χάνει τη μνήμη της επειδή έχει άνοια
18-05-2021

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο και οι συγγενείς τους αντιμετωπίσουν καθημερινά τον εφιάλτη που ονομάζεται άνοια. Τώρα, στοιχεία από την Ελλάδα δείχνουν πως το 86% των ασθενών με άνοια βίωσαν σημαντική επιδείνωση της κατάστασής τους εξαιτίας της πανδημίας και κυρίως λόγω του lockdown. Το 57,4% των φροντιστών τους βίωσε μεγαλύτερη επιβάρυνση στο δεύτερο lockdown.

To συμπέρασμα αυτό προέκυψε από μελέτη που εκπόνησε η Εταιρεία Αλτζχάιμερ Αθηνών. Οι ειδικοί εξέτασαν 339 φροντιστές ασθενών με Αλτζχάιμερ, από τον Νοέμβριο του 2020 ως τον περασμένο Απρίλιο.

Η άνοια μέσα στην πανδημία

Οι φροντιστές ήταν στην πλειονότητά τους γυναίκες ηλικίας 53 ετών κατά μέσο όρο. Βάση των στοιχείων, το 86% των ασθενών με άνοια εμφάνισε επιδείνωση της κατάστασής του λόγω της μακράς περιόδου απομόνωσης. Μεγαλύτερη επίπτωση υπήρχε στην ικανότητα επικοινωνίας, στη διάθεση και την κινητικότητά τους.

Όσον αφορά τους ίδιους, το 85% παρατήρησε επιδείνωση τόσο ως προς το σωματικό φορτίο τους και το 90% επιδείνωση ως προς το ψυχολογικό φορτίο. Η μεγαλύτερη επιδείνωση για το 57,4% ήρθε κατά το δεύτερο lockdown.

Ο λόγος είναι ότι τα άτομα με προβλήματα μνήμης και άνοια, είναι εξαιρετικά ευάλωτα από την πανδημία και εμφανίζουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο για νόσηση και αυξημένη θνητότητα, αφού δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν και να εφαρμόσουν μέτρα υγιεινής και προφύλαξης. Επιπλέον όμως, η μειωμένη δυνατότητα επικοινωνίας με τους οικείους τους, η διατάραξη της καθημερινής ρουτίνας και η αδυναμία εξόδου προκαλούν εκνευρισμό, ευερεθιστότητα, σωματική δυσφορία, με αποτέλεσμα η φροντίδα τους – ιατρική και κοινωνική – να γίνεται ιδιαίτερα προβληματική, ειδικά και λόγω της αναστολής λειτουργίας κέντρων εξειδικευμένης φροντίδας και περιορισμού της πρόσβασης σε δομές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Άνοια: Οι άνδρες που κάνουν σκληρή σωματική εργασία κινδυνεύουν περισσότερο