Εγκυμοσύνη: Νέα συσκευή βελτιώνει την πρόβλεψη του πρόωρου τοκετού

γυνάικα σε εγκυμοσύνη κρατά την κοιλιά της
19-05-2021

Η εγκυμοσύνη κάποιες φορές δεν πάει ακριβώς όπως θα ήθελαν οι μέλλουσες μαμάδες. Κάποιες φορές ο τοκετός έρχεται νωρίτερα από ότι θα έπρεπε. Τώρα, Βρετανοί επιστήμονες δημιούργησαν μία νέα… σχετικά φθηνή, φορητή συσκευή. Κι αυτή έχει μεγαλύτερη ακρίβεια στην πρόβλεψη του πρόωρου τοκετού σε σχέση με τις τεχνολογίες των υπερήχων.

Η συσκευή αναπτύχθηκε από ερευνητές του βρετανικού Πανεπιστημίου του Σέφιλντ. Και προωθείται στην αγορά από τη βρετανική εταιρεία EveryBaby, αξιολογεί την πιθανότητα πρόωρου τοκετού, ήδη, από την 18η έως την 20ή εβδομάδα της κύησης. Η συσκευή EveryBaby ανιχνεύει φασματοσκοπικά τις αλλαγές στη σύνθεση και δομή του τραχηλικού ιστού, καθώς η έγκυος πλησιάζει να γεννήσει.

Η εγκυμοσύνη και ο πρόωρος τοκετός

Περίπου 15 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται πρόωρα στον κόσμο κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Και πολλά αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο μακρόχρονων επιπλοκών. Για παράδειγμα μαθησιακές δυσκολίες αργότερα στη ζωή τους, προβλήματα ακοής και όρασης κ.ά.

Πάνω από το 10% των μωρών γεννιούνται πολύ πρόωρα και οι πρόωροι τοκετοί εμφανίζουν διαχρονική αύξηση σε πολλά μέρη του κόσμου.

Το 90% των μωρών που γεννιούνται υπερβολικά πρόωρα, πριν την 28η εβδομάδα της εγκυμοσύνης στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, πεθαίνουν μέσα στις πρώτες ημέρες της ζωής τους, έναντι κάτω του 10% στις χώρες υψηλού εισοδήματος. Οι επιπλοκές λόγω πρόωρου τοκετού είναι η κυριότερη αιτία θανάτου των παιδιών έως πέντε ετών.

Η νέα συσκευή, βελτιώνοντας την πρόβλεψη των πρόωρων τοκετών, θα βοηθήσει ώστε να μειωθεί ο αριθμός θανάτων των μωρών που γεννιούνται πολύ πρόωρα. Οι σημερινές τεχνολογίες όπως οι υπέρηχοι είναι σχετικά πιο ακριβές μέθοδοι και όχι πάντα διαθέσιμες στις φτωχές χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Εγκυμοσύνη: 6 θρεπτικές τροφές για τον πρώτο μήνα μετά τον τοκετό