μια κανάτα κι ένα ποτήρι με γάλα

Γάλα: Αυξάνει ή μειώνει τη χοληστερίνη;

Το γάλα είναι μια βασική τροφή που πρέπει όλοι να συμπεριλαμβάνουν στην διατροφή τους. Βέβαια, πολλοί το αποφεύγουν καθώς υπάρχει ο μύθος πως αυξάνει τα επίπεδα χοληστερίνης. Τώρα, μια νέα έρευνα δείχνει πως συμβαίνει μάλλον το αντίθετο.

Το γάλα μειώνει την χοληστερίνη

Οι ερευνητές από τη Βρετανία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία είχαν επικεφαλής τον καθηγητή Επιστήμης της Διατροφής Βιμάλ Καράνι του βρετανικού ανεπιστημίου του Ρέντινγκ.
Και δημοσίευσαν την μελέτη τους στο διεθνές περιοδικό για θέματα Παχυσαρκίας «International Journal of Obesity».
Οι ειδικοί αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) τρεις μεγάλες έρευνες, που αφορούσαν συνολικά περίπου 1,9 εκατομμύρια ανθρώπους.

Διαπίστωσαν ότι όσοι καταναλώνουν συχνά μεγάλες ποσότητες γάλακτος έχουν χαμηλότερα επίπεδα τόσο «καλής» (HDL) και όσο «κακής» χοληστερίνης (LDL), μολονότι ο μέσος δείκτης μάζας του σώματός τους είναι μεγαλύτερος σε σχέση με εκείνους που δεν πίνουν καθόλου.

Επίσης, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, όσοι πίνουν τακτικά γάλα έχουν κατά μέσο όρο 14% μικρότερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο. «Τα ευρήματα δείχνουν ότι η μείωση στην κατανάλωση γάλακτος δεν είναι αναγκαία για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νόσων, παρόλο που παρατηρείται μία μικρή αύξηση στον δείκτη μάζας σώματος και στο σωματικό λίπος όσων πίνουν γάλα», δήλωσε ο δρ Καράνι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Γάλα: Γιατί τα παιδιά πρέπει να πίνουν πολύ

In this article