αλάτι που κάνει πιο ευάλωτο το ανοσοποιητικό μας να το χτυπήσει ο κορωνοϊός

Αλάτι: Πως μπορούμε να το αποφύγουμε

Το αλάτι υπάρχει σε όλες τις τροφές. Είτε στην ανεπεξέργαστη μορφή τους, είτε ως πρόσθετο συντηρητικό και ενισχυτικό της γεύσης τους. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Το αλάτι αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για υπέρταση και κατά συνέπεια για καρδιαγγειακά νοσήματα και εγκεφαλικά επεισόδια.

Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα αλατιού είναι τα 6 γραμμάρια, δηλαδή ένα κουταλάκι του γλυκού, οι περισσότεροι άνθρωποι όμως τρώνε πολύ περισσότερο, καθώς το 75% της ποσότητας που καταναλώνουν είναι «κρυμμένο» σε διάφορες τροφές.

Οι περισσότεροι κάτοικοι της Δύσης -των παιδιών συμπεριλαμβανομένων- τρώνε, σύμφωνα με τις μελέτες 8 έως 10 γραμμάρια την ημέρα, ενώ οι άνδρες ξεπερνούν τα 11 γραμμάρια ημερησίως.

Τρόποι να περιορίσουμε το αλάτι

  • Μην προσθέτετε αλάτι στο φαγητό που ετοιμάζετε στο σπίτι.
  • Να ελέγχετε τις ετικέτες των τροφίμων για να εντοπίζετε τις λέξεις αλάτι, νάτριο, sodium και διάφορες παραλλαγές που τις περιέχουν (λ.χ. νιτρώδες νάτριο κλπ.). Για να ανακαλύψετε πόσο αλάτι περιέχουν τα τρόφιμα που αναγράφουν «νάτριο» στην θρεπτική/διατροφική αξία τους, πολλαπλασιάστε με το 2,5. Ένα τρόφιμο περιέχει πολύ αλάτι, όταν υπερβαίνει τα 1,25 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια τροφίμου.
    Ένα τρόφιμο περιέχει λίγο, όταν η ποσότητά του είναι χαμηλότερη από 0,25 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια τροφίμου.
  • Κάθε φορά που αναποδογυρίζετε την αλατιέρα πέφτει στο φαγητό ποσότητέως 0,5 γρ., άρα με 12 κινήσεις φτάσατε τον στόχο των 6 γραμμαρίων την ημέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Αλάτι: Προειδοποίηση ΠΟΥ για τις ποσότητες στα τρόφιμα

In this article