Κορωνοϊός: Ποιοι θα χρειαστούν τρίτη δόση εμβολίου

γιατρός με ασθενείς που τους έχει μολύνει ο κορωνοϊός
15-06-2021

Ο κορωνοϊός θα φύγει από την ζωή μας μόνο εάν εμβολιαστεί ένα τεράστιο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού. Τα περισσότερα εμβόλια που κατασκευάστηκαν χορηγούνται σε δυο δόσεις. Παρόλα αυτά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί δεύτερη δόση.

Οι άνθρωποι που έχουν κάνει μεταμόσχευση οργάνου, πιθανώς θα χρειαστούν μια επιπρόσθετη τρίτη ενισχυτική δόση εμβολίου Covid-19, η οποία είναι ασφαλής και μπορεί να αυξήσει την προστασία τους έναντι του κορωνοϊού. Αυτό δείχνει νέα μικρή Αμερικανική επιστημονική μελέτη. Η πρώτη του είδους της.

Η τρίτη δόση για να νικηθεί ο κορωνοϊός

Οι ερευνητές είχαν επικεφαλής τον ειδικό στις μεταμοσχεύσεις καθηγητή Ντόρι Σεγκέβ του Τμήματος Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης. Κι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine», σύμφωνα με το «Science».
Οι ειδικοί μελέτησαν 30 μεταμοσχευμένους, οι οποίοι είχαν όλοι εμφανίσει μειωμένη ανοσιακή απόκριση μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου Pfizer/BioNTech ή Moderna, σε σχέση με τη μέση απόκριση των εμβολιασμένων στο γενικό πληθυσμό. Ορισμένοι μάλιστα είχαν ακόμη αρνητικά επίπεδα αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού.

Η μειωμένη ως ανύπαρκτη ανοσιακή απάντηση πιθανώς οφείλεται στα ανοσοτροποποιητικά φάρμακα που παίρνουν όσοι έχουν κάνει μεταμόσχευση, προκειμένου να κατασταλεί η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος τους για να μην απορρίψει το νέο όργανο. Μετά όμως από τη χορήγηση μιας έξτρα δόσης εμβολίου και οι 30 ασθενείς πέτυχαν επαρκές επίπεδο ανοσιακής απόκρισης, χωρίς επίσης να εμφανίσουν σοβαρές παρενέργειες, πέρα από τις συνήθεις ήπιες (πονοκέφαλος, ρίγη, χαμηλός πυρετός, ερεθισμός στο σημείο του εμβολίου).

Οι μεταμοσχευμένοι χρειάζονται ενισχυτικές δόσεις και άλλων εμβολίων (π.χ. κατά της ηπατίτιδας Α και Β), ενώ το ίδιο πιθανώς ισχύει για όσους παίρνουν παρόμοια ανοσοτροποιητικά/ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, όπως οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση και με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

«Οι τρίτες δόσεις αναμφίβολα θα βελτιώσουν την ανοσιακή απόκριση στα ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Τα ευρήματα μας είναι ενθαρρυντικά και μας δίνουν ελπίδα ότι οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς θα μπορούν τελικά να πετύχουν ένα λογικό επίπεδο προστασίας μέσω του εμβολιασμού τους», δήλωσε ο δρ Σεγκέβ.

Τι γίνεται με τους μεταμοσχευμένους

Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για να επιβεβαιωθεί ότι μια τρίτη δόση είναι ασφαλής και αποτελεσματική στους μεταμοσχευμένους, κάτι που θα διερευνηθεί μέσα από μεγαλύτερες κλινικές μελέτες, οι οποίες ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη σε Γαλλία, Γερμανία και άλλες χώρες.

Στη Γαλλία, οι υγειονομικές Αρχές ήδη συνέστησαν μια τρίτη δόση για όλους τους μεταμοσχευμένους της χώρας. Κάτι που ήδη ξεκίνησε να γίνεται. Δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί τα σχετικά αποτελέσματα. Αλλά οι πρώτες ενδείξεις είναι εξίσου ενθαρρυντικές με αυτές της αμερικανικής έρευνας. Η ενισχυτική δόση φαίνεται να ενισχύει την ανοσιακή απόκριση του οργανισμού των ασθενών αυτών στον κορωνοϊό.

Οι μεταμοσχευμένοι, όσοι έχουν αυτοάνοσες παθήσεις και οι καρκινοπαθείς που εμβολιάστηκαν κατά της Covid-19 ενόσω έκαναν χημειοθεραπεία, είναι οι τρεις μεγάλες κατηγορίες των ανθρώπων που ανησυχούν πόσο αποτελεσματικό θα είναι το εμβόλιο γι’ αυτούς. Οι κλινικές μελέτες με ενισχυτικές δόσεις θεωρούνται κρίσιμες για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Για τους καρκινοπαθείς σε χημειοθεραπεία μια πρόσφατη ισραηλινή έρευνα καθησυχάζει. Δείχνει ότι το 90% των εμβολισμένων μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου Pfizer/BioNTech παρήγαγαν επαρκή αντισώματα κατά του κορωνοϊού. Ενώ και μια άλλη μελέτη, βρήκε ότι το 94% των καρκινοπαθών είχαν αντισώματα μετά τον εμβολιασμό τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Τελικά, η ασπιρίνη δεν βοηθά στην αντιμετώπιση του COVID