Σεξ: Πως θα αντιμετωπίσετε την σεξουαλική πλήξη

γυναίκα ξαπλωμένη στο κρεβάτι κατά την διάρκεια του σεξ
01-07-2021

Κι όμως. Υπάρχει η σεξουαλική πλήξη. Είναι όταν κάποιος βαριέται την ίδια την ερωτική πράξη. Το ίδιο το σεξ. Όπως δείχνει μια νέα μελέτη, το φαινόμενο φαίνεται πως είναι κάτι σύνηθες.

«Ωχ και ποιος κάνει σεξ τώρα;». Αυτή θα μπορούσε να είναι μια φράση που περιγράφει την «ερωτική πλήξη». Κι ο καθένας την βιώνει για διαφορετικούς λόγους. Αν πάλι το γεγονός αυτό σας φαίνεται πρωτάκουστο, τότε τα αποτελέσματα μικρής έρευνας για τη σεξουαλική ζωή στο Journal of Sex and Marital Therapy, θα σας κάνει να αναθεωρήσετε. Όπως φαίνεται, η «ερωτική πλήξη» και η αδιαφορία προς το σεξ δεν είναι τόσο σπάνιο φαινόμενο απ΄όσο νομίζουμε.

Οι ερευνητές ρώτησαν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 653 ατόμων από την Πορτογαλία σχετικά με την αντίληψή τους για την «ερωτική πλήξη». Έθεσαν την εξής απλή ερώτηση: «Τι σημαίνει για εσάς ερωτική πλήξη;». Όσον αφορά τα δημογραφικά στοιχεία, τα άτομα ήταν ηλικιακά από 18 εώς 75 ετών. Το 72% ήταν γυναίκες και το 26.6% άντρες, 0.6% non-binary άτομα και το 0.6% χαρακτηρίστηκαν ως «άλλο» και το 0.8% ήταν τρανς. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν ετεροφυλόφιλοι (το 78.8%). Το 10% αμφιφυλόφιλοι, το 4.3 ομοφιλόφιλοι άντρες, το 3.2 πανσεξουαλικοί, το 2.6 ομοφυλόφιλες γυναίκες, το 0.8 απάντησε «άλλο» και τέλος το 0.2 προτίμησε να μην αποκαλύψει.

Τα αποτελέσματα είναι άκρως ενδιαφέροντα, καθώς μόλις 17 συμμετέχοντες δήλωσαν πως δεν είχαν νιώσει πότε ερωτική πλήξη. Οι απαντήσεις των υπόλοιπων συμμετεχόντων, 636 στο σύνολο, ομαδοποιήθηκαν ως εξής:

Τι είναι η ερωτική πλήξη;

Τουλάχιστον οι μισοί από τους συμμετέχοντες προσδιόρισαν την ερωτική πλήξη ως εκείνες τις φορές που νιώθουν στο σεξ τη μονοτονία, την επαναληπτικότητα και τη ρουτίνα. Ορισμένοι άλλοι ανέφεραν ότι γι’ αυτούς η ερωτική ανία προέκυπτε από το αίσθημα του σεξ ως υποχρέωση απένατι στους συντρόφους τους. Τέλος, άλλοι συμπλήρωσαν πως η ερωτική πλήξη ήταν απλώς αποτέλεσμα της σεξουαλικής πράξης με το ίδιο άτομο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι περιγραφές αυτές σχετίζονται βέβαια με τη σεξουαλική ζωή των συμμετεχόντων. Πιο συγκεκριμένα, δεν ήταν λίγοι οι συμμετέχοντες που τόνισαν πως η χαμηλή σεξουαλική τους επιθυμία σχετίζεται με την ερωτική πλήξη. Ένας μικρότερος αριθμός συμμετεχόντων αναγνώρισε ότι ζητήματα σεξουαλικής διέγερσης, δυσκολία στον οργασμό αλλά και μειωμένη σεξουαλική ευχαρίστηση συνέβαλαν στην ερωτική πλήξη. Ακόμα, μερικοί συμμετέχοντες περιέγραψαν την ερωτική πλήξη ως απόρροια χαμηλής συχνότητας της σεξουαλικής πράξης αλλά και έλλειψης στοργής ή συναισθηματικής σύνδεσης με τον σύντροφό τους.

Ποιοι παράγοντες οδηγούν στην ερωτική πλήξη;

Τρεις είναι οι παράγοντες που αναγνώρισαν οι ερευνητές σχετικά με τους λόγους που οδηγούνται τα άτομα στην ερωτική πλήξη:

  • ατομικοί παράγοντες
  • διαπροσωπικοί παράγοντες
  • παράγοντες που σχετίζονται με την ερωτική πράξη

Οι ατομικοί παράγοντες περιελάμβαναν δυσκολίες του ατόμου κατά τη σεξουαλική πράξη. Δηλαδή η συγκέντρωση, η κόπωση και το αίσθημα αδιαφορίας ή θλίψης. Οι διαπροσωπικοί συμπεριλαμβάνουν και το έτερον ήμισυ. Για παράδειγμα, ορισμένοι συμμετέχοντες ένιωθαν πλήξη όταν δεν υπήρχε επικοινωνία και ένιωθαν ότι ο σύντροφός τους δεν απολάμβανε το ίδιο τη σεξουαλική πράξη. Φυσικά και παράγοντες που έχουν να κάνουν με τη σχέση του ζευγαριού. Για παράδειγμα όταν έχει επικρατήσει η ρουτίνα ή όταν πρόκειται για κάποια μακροχρόνια σχέση. Τέλος, όσον αφορά την ίδια την ερωτική πράξη, οι συμμετέχοντες δήλωσαν την πλήξη ως αποτέλεσμα της έλλειψης πειραματισμού και ποικιλίας στο σεξ.

Πώς θα το αντιμετωπίσετε

Βέβαια, ορισμένοι συμμετέχοντες θέλησαν να αντιστρέψουν αυτή τη κατάσταση. Αυτή η μειοψηφία αναγνώρισε το πρόβλημα και θέλησε να υιοθετήσει νέες σεξουαλικές πρακτικές. Αυτές συμπεριελάμβαναν τη δοκιμή νέων στάσεων, πειραματισμό με τον κόσμο του BDSM είτε με πιο συμβατικές μεθόδους, απλώς κάνοντας μια συζήτηση με τον παρτενέρ τους. Ωστόσο, άλλοι συμμετέχοντες περιέγραψαν ότι υπήρχαν καταστάσεις που τους εμπόδιζαν να μειώσουν την ερωτική τους πλήξη. Για παράδειγμα, η έλλειψη χρόνου αλλά και τα «ηθικά όρια».

Όλοι μπορεί κάποια στιγμή να βρεθούμε σε αυτή τη θέση και αναλόγως με τους λόγους, θα πρέπει να αναλογιστούμε και τους τρόπους αντιμετώπισης. Ο σεξουαλικός πειραματισμός ίσως να μην ταιριάζει σε όλους, οπότε μια άλλη καλή στρατηγική είναι η καλή επικοινωνία μεταξύ των συντρόφων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Σεξ: Πως καταπολεμά τα σημάδια του χρόνου