Αλκοόλ: Τι μας προκαλεί αν το πιούμε πριν κοιμηθούμε

άνδρας κρατάει ένα ποτήρι με αλκοόλ
19-07-2021

Οι περισσότερο έχουμε στο μυαλό μας πως αν πιούμε ένα ποτηράκι αλκοόλ θα κοιμηθούμε πιο εύκολα. Κι όμως! Δεν φαίνεται να ισχύει κάτι τέτοιο.

Τι συμβαίνει με τον συνδυασμό μελατονίνης και ποτού

«Πρέπει να διαλέξεις το ένα ή το άλλο. Ακόμη και σε μικρές δόσεις». Αυτό, δήλωσε στην POPSUGAR η Jessica Nouhavandi, PharmD, φαρμακοποιός. «Το αλκοόλ μπορεί να ενισχύσει τυχόν πιθανές παρενέργειες από τη μελατονίνη». H Δρ Nouhavandi εξήγησε ότι η ανάμιξη των δύο μπορεί μεταξύ άλλων να αυξήσει τον κίνδυνο λιποθυμίας ή να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή. Και αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος για να αποφύγει κάποιος να πιει ένα ποτήρι κρασί ή ένα κοκτέιλ λίγες ώρες πριν πέσει στο κρεβάτι. Πιθανότατα, εάν παίρνει κάποιο συμπλήρωμα όπως μελατονίνη, είναι επειδή «αγωνίζεται» να κοιμηθεί το βράδυ- και το αλκοόλ λειτουργεί αντίστροφα με αυτό.

Τι κάνει το αλκοόλ όταν καταναλώνεται το βράδυ πριν τον ύπνο

«Το αλκοόλ μπορεί σίγουρα να βοηθήσει τους ανθρώπους να κοιμηθούν στην αρχή της νύχτας,. Αλλά κατά τη διάρκειά της καθώς μεταβολίζεται, τείνει να αποσταθεροποιεί τον ύπνο. Κι έτσι δημιουργεί δυσκολίες στον ύπνο, μέσα στη νύχτα», λέει ο Adam Sorscher, MD ,υπεύθυνος υγείας ύπνου στο Alice Peck Day Memorial Hospital στο Λίβανο. «Μπορεί επίσης να συμβάλει στην άπνοια ύπνου και στο δυνατό ροχαλητό. Επομένως, η επίδραση του ποτού στον ύπνο είναι συνήθως αρνητική».

Οι ειδικοί δε συνιστούν την κατανάλωση αλκοόλ αν προσπαθείς να έχεις έναν ξεκούραστο ύπνο. Και, ενώ η μελατονίνη μπορεί να είναι χρήσιμη για ορισμένους, είναι σημαντικό να απευθυνθείς στο γιατρό σου για να εγκρίνει την λήψη της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Αλκοόλ: Συνδέεται με το 4% των περιπτώσεων καρκίνου παγκοσμίως