Καρκίνος του παχέος εντέρου: 4 τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο

γιατρός με γυναίκα που την έχει χτυπήσει ο καρκίνος
21-07-2021

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι από τις πλέον συχνές μορφές της νόσου. Τις περισσότερες φορές προκαλείται από μικρούς, μη καρκινικούς (καλοήθεις) όγκους που ονομάζονται αδενωματώδεις πολύποδες. Αυτοί σχηματίζονται στα εσωτερικά τοιχώματα του παχέος εντέρου.

Ορισμένοι από αυτούς τους πολύποδες μπορεί να εξελιχθούν σε κακοήθεις καρκίνους του παχέος εντέρου με την πάροδο του χρόνου, αν δεν αφαιρεθούν κατά την κολονοσκόπηση, την διαδικασία εξέτασης της εσωτερικής επένδυσης του εντέρου.

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Πρόληψη μέσω της διατροφής

Η διατροφή είναι ένας τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκινικών όγκων στο παχύ έντερο. Επειδή ο καρκίνος προκαλείται από μη φυσιολογική ανάπτυξη των κυττάρων στην επένδυση του παχέος εντέρου, η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο, αφού η κάθε τροφή περνάει μοιραία από το παχύ έντερο.

Τροφές που καταπολεμούν τον καρκίνο του παχέος εντέρου:

  • Αβοκάντο: Οι ίνες είναι ιδιαίτερα σημαντικές, διότι περνούν ομαλά διαμέσου του εντέρου και μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης πολυπόδων. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε ίνες, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το καστανό ρύζι, το πλιγούρι βρώμης και τα μαύρα φασόλια, είναι πολύ καλές σε αυτή την περίπτωση.
  • Γλυκοπατάτες: Οι τροφές με πολλά αντιοξειδωτικά είναι μια επίσης καλή επιλογή για πρόληψη απέναντι σε κάθε τύπο καρκινικών κυττάρων, επειδή εμποδίζουν την οξειδωτική βλάβη, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου. Τροφές όπως το σπανάκι, το λάχανο, το μπρόκολο και τα καρότα είναι ιδανικές πηγές αντιοξειδωτικών.
  • Τζίντζερ (πιπερόριζα): Τα διάφορα μπαχαρικά ενεργούν ως αντιφλεγμονώδη που σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου. Εκτός από τζίντζερ, βάλτε στο φαγητό σας σκόρδο, κουρκούμη, ρίγανη και κρεμμύδια, δηλαδή υλικά που που καταπολεμούν με φυσικό τρόπο τον καρκίνο.
  • Γιαούρτι: Τα προβιοτικά συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και παρέχουν καλά βακτήρια στο πεπτικό σύστημα.

Πηγή: http://www.medicalnewstoday.com
Πηγή: http://www.medicaldaily.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καρκίνος στο κεφάλι: Αυτά είναι τα συμπτώματα