Ύπνος: 8 περίεργοι λόγοι που αυξάνουν τον κίνδυνο αϋπνίας

γυναίκα που είναι ξαπλωμένη και δεν μπορεί να την πάρει ύπνος
29-07-2021

Ο ύπνος είναι βασικός για την ξεκούραση μας. Τόσο την σωματική όσο και την νοητική. Δεν είναι όμως το ίδιο εύκολο για όλους να κοιμηθούν όσο και όπως πρέπει.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία της Ιατρικής του Ύπνου, περίπου το 35% των ενηλίκων υποφέρουν από συμπτώματα αϋπνίας, το 20% από βραχυπρόθεσμη αϋπνία και 10% από χρόνια αϋπνία.

Οι αιτίες είναι πολλές και διαφορετικές και σε αυτές συγκαταλέγονται οι απώλειες αγαπημένων προσώπων, τα προβλήματα στη σχέση, το εργασιακό στρες, οι ασθένεις ή ο πόνος.

Η εξάρτηση από την τεχνολογία καθιστά ακόμη πιο δύσκολο το να κοιμηθεί κάποιος, καθώς η έκθεση στο τεχνητό φως των τηλεοράσεων, των υπολογιστών και των τηλεφώνων πριν τον ύπνο, ενισχύει την εγρήγορση και καταστέλλει την απελευθέρωση της μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου.

Τα έντονα συναισθήματα και ο εμμηνορροϊκός κύκλος αποτελούν τέλος παράγοντες που δικαιολογούν γιατί οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να υποφέρουν από αϋπνία από ότι οι άνδρες.

8 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο να μην σας παίρνει ο ύπνος

Κατάθλιψη

Όπως συμβαίνει με την όρεξη, οι μεταβολές στη διάθεση μπορεί να φτάσουν στα άκρα. Μπορεί να διαπιστώσετε ξαφνικά ότι είστε κουρασμένοι και θέλετε να κοιμάστε όλη την ημέρα ή ότι δεν μπορείτε να κοιμηθείτε καθόλου. Μια συνηθισμένη εκδοχή στέρησης ύπνου είναι να ξυπνάτε συχνά στη μέση της νύχτας.

Ανησυχία πριν τον ύπνο

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Αμερικανικού Ιδρύματος Ύπνου των ΗΠΑ, στο διάστημα της μίας ώρας που προηγείται του ύπνου, περίπου το 60% των ανθρώπων κάνουν δουλειές του σπιτιού, το 37% φροντίζουν τα παιδιά, το 36% συμμετέχουν σε δραστηριότητες με άλλα μέλη της οικογένειας, το 36% σερφάρουν στο διαδίκτυο και το 21% κάνουν πράγματα σχετικά με την εργασία τους.

Ορμονικές αλλαγές

Οι αλλαγές στα επίπεδα κάποιων ορμονών μπορεί να αποτελεί την αιτία της αϋπνίας σας. Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στον κακό ύπνο τις ημέρες της περιόδου λόγω του πόνου και των αλλαγών στη διάθεση. Η εγκυμοσύνη αποτελεί επίσης γνωστή αιτία διαταραχών του ύπνου.

Κάπνισμα

Η νικοτίνη είναι διεγερτική και μπορεί να σας κρατά ξύπνιους για μεγαλύτερο διάστημα. Ειδικά αν καπνίζετε πριν τον ύπνο, είναι πιθανότερο να δυσκολευτείτε να κοιμηθείτε.

Κοιμάστε μέσα στη μέρα

Να είστε προσεκτικοί με το πόσο κοιμάστε μέσα στην ημέρα. Αν κοιμάστε μέχρι αργά ή κοιμάστε το μεσημέρι προς το απόγευμα, είναι αναμενόμενο να μη σας παίρνει ο ύπνος το βράδυ.

Έχει απορρυθμιστεί το βιολογικό σας ρολόι

Το ξενύχτι το βράδυ της Παρασκευής και του Σαββάτου και ο ύπνος μέχρι το μεσημέρι το Σάββατο και την Κυριακή, είναι συχνά η ανταμοιβή για μια εβδομάδα σκληρής εργασίας.

Είστε εθισμένοι στην τεχνολογία

Μην μεταφέρετε τη δουλειά του γραφείου στο σπίτι και μην τσεκάρετε τα e-mail σας πριν τον ύπνο. Κρατώντας την τεχνολογία έξω από την κρεβατοκάμαρα, θα διαπιστώσετε ότι θα έχετε καλύτερο ύπνο.

Πίνετε πολύ καφέ

Αποφεύγετε τον καφέ ή το τσάι το απόγευμα και το βράδυ, καθώς επηρεάζουν τη φάση του βαθέως ύπνου και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αισθάνεστε κουρασμένοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ύπνος: 7 τροφές που δεν σας αφήνουν να κοιμηθείτε