Άδεια τα ταμεία των Δημόσιων Νοσοκομείων

26-12-2016

Καταρρέουν τα δημόσια νοσοκομεία εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού και της ελλιπής χρηματοδότησης. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, κενές παραμένουν 26.347 οργανικές θέσεις . Την ίδια στιγμή, τα νοσοκομεία έχουν λάβει μόλις το 22% της προβλεπόμενης ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης (τέλος Ιουλίου). Συγκεκριμένα, έχουν λάβει 389 εκατ. ευρώ από 1,3 δισ. που προϋπολογίστηκε για όλο το έτος. 

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η οποία προγραμματίζει απεργιακές κινητοποιήσεις τον Οκτώβριο, τα ταμεία των νοσοκομείων είναι άδεια και οφείλουν στους προμηθευτές πάνω από ένα δισ. ευρώ (τέλος Ιουλίου στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους). Οι εταιρείες η μία μετά την άλλη διακόπτουν τις προμήθειες προϊόντων διατροφής, φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού και άλλων ειδών απαραίτητα στην ασφαλή και ποιοτική λειτουργία των Νοσοκομείων. 

Αποτέλεσμα αναστέλλονται χειρουργεία, υποβαθμίζεται η ποιότητα του φαγητού των ασθενών και εμφανίζονται σημαντικές ελλείψεις αναλώσιμου υγειονομικού υλικού (βαμβάκι, γάζες, οινόπνευμα, σύριγγες κα). Νοσοκομεία εφημερεύουν χωρίς υλικά και αναγκάζονται να ψάχνουν γάζες, βαμβάκι, οινόπνευμα, σύριγγες κ.α. σε διπλανά Νοσοκομεία για να καλύψουν τις ανάγκες της εφημερίας. 

Υπουργείο Υγείας 

Την Τρίτη ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Δημόπουλος πραγματοποίησε σύσκεψη με τα διοικητικά στελέχη της ΕΙΝΑΠ [Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών –Πειραιώς] για ζητήματα που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων με κυρίαρχα θέματα τη χρηματοδότησή τους και την αποπληρωμή των εφημεριών του Γ΄ Τριμήνου. 

Ο υπουργός ενημέρωσε ότι προς το τέλος Σεπτεμβρίου είναι έτοιμο να αποδώσει το σύνολο των εφημεριών των νοσοκομείων το οποίο ανέρχεται στα 56,2 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στη συνολική δαπάνη των εφημεριών των ιατρών για το Γ΄Τρίμηνο [50,2 εκατομμύρια ευρώ στα Νοσοκομεία και 6 εκατομμύρια ευρώ στο ΠΕΔΥ]. 

Επίσης το υπουργείο Υγείας διαπραγματεύεται με το υπουργείο Οικονομικών για την αύξηση των ορίων δαπανών που αφορά στον εφοδιασμό των νοσοκομείων και των φορέων παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κατά 300 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό θα εξασφαλίσει την αδιάλειπτη λειτουργία τους καθώς επιτυγχάνεται ο απρόσκοπτος εφοδιασμός τους με υλικά και φάρμακα. 

Παράλληλα, για την πληρωμή των προμηθευτών των νοσοκομείων ,το Υπουργείο προχώρησε σήμερα στην υπογραφή σχετικής απόφασης χρηματοδότησης των νοσοκομείων του ΕΣΥ κατά 90 εκατομμύρια ευρώ.