Αδυνάτισμα: Πόσο γρήγορα ξαναπαίρνουμε τα χαμένα κιλά

25-01-2018

Είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο μετά από μια δίαιτα να παίρνουμε και πάλι τα κιλά που χάσαμε. Πολλές φορές και παραπάνω. Πόσο γρήγορα όμως ξεκινά η διαδικασία να πάρουμε και πάλι τα χαμένα κιλά. Σχεδόν αμέσως μετά το τέλος της δίαιτας, όπως υποστηρίζουν Αμερικανικοί ερευνητές.

Σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Obesity, επιστημονική ομάδα του Κολεγίου Δημόσιας Υγείας και Επαγγελμάτων Υγείας του Πανεπιστημίου της Florida των Ηνωμένων Πολιτειών έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 70 υπέρβαρα ή παχύσαρκα ενήλικα άτομα που είχαν ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα διαχείρισης βάρους διάρκειας 12 εβδομάδων.

Οι συμμετέχοντες είχαν χάσει κατά μέσο όρο περίπου 453 γραμμάρια την εβδομάδα, αλλά μόλις σταμάτησε το πρόγραμμα άρχισαν σχεδόν αμέσως να ξαναπαίρνουν βάρος.

Συγκεκριμένα πήραν πάλι 68 γραμμάρια ανά εβδομάδα τις πρώτες 11 εβδομάδες, και σχεδόν 12 εβδομάδες μετά την έναρξη της μελέτης το ποσοστό επαναπρόσληψης του βάρους επιβράδυνε ελαφρώς.

Σύμφωνα με την Καθριν Ρος, επικεφαλής ερευνήτρια, «πιστεύαμε ότι η περίοδος επαναπρόσληψης του βάρους θα αργούσε και δεν θα ξεκινούσε αμέσως μετά το τέλος της δίαιτας. Βέβαια σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να σκεφτούμε ότι δεν υπάρχει τρόπος να κρατήσουμε μακριά τα περιττά κιλά».

Η ερευνήτρια σημειώνει ότι η τακτική παρακολούθηση του σωματικού βάρους συνδυαστικά με την σωματική άσκηση μπορεί να συμβάλλουν στην διατήρηση υγιούς βάρους, έχοντας φυσικά υιοθετήσει κανείς δια βίου ένα υγιεινό τρόπο διατροφής.

Και συμπληρώνει ότι μετά από κάθε πρόγραμμα απώλειας βάρους δια της διατροφής πρέπει πάντα να ακολουθεί και ένα πρόγραμμα συντήρησης καθώς υπάρχουν παθολογικοί και μεταβολικοί λόγοι για την επανάκτηση των απολεσθέντων κιλών.

«Το σώμα εξαρτάται από το βάρος του. Και όταν κάποιος κάνει δίαιτα και πεινάει, το σώμα πιστεύει ότι δεν υπάρχει διαθέσιμη τροφή. Και έτσι ενθαρρύνεται η κατανάλωση φαγητού. Και ένας τρόπος να το αντιπαρέλθεις αυτό είναι χάνοντας πολύ σταδιακά βάρος μέσα από υγιείς συμπεριφορές», συμπληρώνει η Σαμάνθα Χελλερ, από το σύστημα Υγείας Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Αδυνάτισμα: Το μέγεθος των λιποκυττάρων μετράει;
Παχυσαρκία: Τα γονίδια της παχυσαρκίας δεν στέκονται εμπόδιο στο αδυνάτισμα