Αφημένα στην εγκατάλειψη τα δημόσια κέντρα αποκατάστασης

26-12-2016

Tα χρόνια της κρίσης, που το ΕΣΥ αποτελεί “καταφύγιο” για τους δοκιμαζόμενους πολίτες της χώρας, τα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα αποκατάστασης έχουν τεράστιες ελλείψεις φυσικοθεραπευτών καταγγέλλει  ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών και καλεί την πολιτική ηγεσία να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα αποκατάστασης, τα οποία αδυνατούν να εξυπηρετήσουν χιλιάδες ασθενείς που χρειάζονται αποκατάσταση έπειτα από έναν σοβαρό τραυματισμό ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

 Ο Πρόεδρος του ΠΣΦ κ. Γιώργος Μπάκας αναφέρει ότι: “Η τελευταία πρόσληψη φυσικοθεραπευτών έγινε πριν από πέντε χρόνια, ενώ κατά το διάστημα αυτό, πολλοί έχουν αποχωρήσει από το σύστημα” και συμπληρώνει: “Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού – φυσικοθεραπευτών, ώστε ο δημόσιος τομέας να είναι σε θέση να παρέχει πλήρεις υπηρεσίες στους πολίτες”.

 Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας υπηρετούν σήμερα 600 φυσικοθεραπευτές, ενώ άλλες τόσες θέσεις είναι κενές! Περίπου 300 φυσικοθεραπευτές αποχώρησαν τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα η κατάσταση να επιδεινωθεί δραματικά. Τα νοσοκομεία ΚΑΤ και Ασκληπιείο Βούλας, τα οποία σηκώνουν μεγάλο βάρος της αποκατάστασης, δεν είναι σε θέση να λειτουργήσουν όπως θα έπρεπε, λόγω έλλειψης προσωπικού.

 Ο ΠΣΦ εκτιμά ότι χιλιάδες Έλληνες χρειάζονται ετησίως υπηρεσίες φυσικοθεραπείας. Αρκετοί από αυτούς αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και έχουν ανάγκη αποκατάστασης.

 Σε αντίθεση με την μεγάλη αναγκαιότητα, επισημαίνει ο ΠΣΦ τα δημόσια κέντρα αποκατάστασης σε κάποιες περιοχές της χώρας υπολειτουργούν και σε άλλες είναι κλειστά και έχουν οδηγηθεί σε μαρασμό. Τέλος οι φυσικοθεραπευτές καταγγέλλουν επίσης  ότι για τον εξοπλισμό των Κέντρων έχουν δαπανηθεί ασκόπως πολλά χρήματα του ελληνικού λαού!!!