Αυτοί είναι οι 7 λόγοι που σκοτώνουν έναν γάμο

15-06-2017

Δυστυχώς δεν έχουν όλοι οι γάμοι το happy end που όλοι θα θέλαμε. Πολλά ζευγάρια οδηγούνται στο διαζύγιο και δεν καταφέρνουν να σώσουν τον γάμο τους. Η επιστήμη έχει επισημάνει τους επτά λόγους για τους οποίους ένας γάμος μπορεί να έχει άδοξο τέλος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δυο από αυτούς είναι ο εγωισμός και η απουσία της σεξουαλικής ζωής.
Ποιοι είναι οι υπόλοιποι;

1. Σπάνια με βοηθάει με τα παιδιά
Η Puja A. Sachdev, δικηγόρος από το Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια αναφέρει ότι ένας από τους λόγους που ακούγονται πιο συχνά σε μία αίτηση διαζυγίου είναι ότι ένας εκ των δύο δε φροντίζει και δε συμμερίζεται το ίδιο την ευθύνη που έχει απέναντι στα παιδιά του. Είναι γεγονός ότι χρειάζεται χρόνος και ενέργεια για τη διαχείριση των εξωσχολικών δραστηριοτήτων της οικογένειας και όταν μόνο ο ένας εκ των δύο ασχολείται μ’ αυτό, τότε αυτό μπορεί να του δημιουργήσει μία δυσαρέσκεια και μία επιπλέον κούραση. Όταν αυτό γίνεται κατ’ εξακολούθηση, τότε δεν είναι λίγες οι φορές που το διαζύγιο αποτελεί τη μοναδική λύση γι’ αυτούς.

2. Δε μιλάμε για τα προβλήματά μας
Η Karen Covy, δικηγόρος από το Σικάγο αναφέρει ότι μία από τις πιο συχνές αιτίες που το ζευγάρι καταφεύγει στο διαζύγιο είναι όταν οι ίδιοι αποφεύγουν να συζητήσουν για τα προβλήματα τους. Όταν ένα πρόβλημα εμφανίζεται, συνήθως προτιμούν να το κρύψουν, προκειμένου να μη δημιουργήσουν εντάσεις. Όταν όμως ένα δεύτερο και τρίτο πρόβλημα έρχονται στην επιφάνεια, τότε είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστούν την κατάσταση μιας και δεν έχουν καταφέρει να επιλύσουν καν το πρώτο, με αποτέλεσμα να γίνεται μία έκρηξη. Αυτή η έκρηξη, συνήθως, οδηγεί στο διαζύγιο.

3. Δεν κάνουμε σεξ
Ένα από τα μεγαλύτερα παράπονα που ακούγονται κατά την αίτηση διαζυγίου είναι η απουσία του σεξ στη ζωή του ζευγαριού. Η έλλειψη της σεξουαλικής ζωής έρχεται συνήθως ως απόρροια της έλλειψης επικοινωνίας και οικειότητας. Το ζευγάρι αρνείται να βάλει το «εγώ» του στην άκρη και παύει να δουλεύει τη σχέση του σε καθημερινή βάση, με αποτέλεσμα να χάνεται κάθε σεξουαλική όρεξη και προσέγγιση.

4. Επανασυνδέθηκε με έναν παλιό του έρωτα στο Facebook
Ένα από τα πιο σύγχρονα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας γάμος είναι ο εθισμός που υπάρχει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ό,τι μπορεί να απορρέει από αυτό. Ένα από τα πιο συνήθη προβλήματα είναι ότι ένας εκ των δύο βρίσκει κάποιο παλιό του έρωτα στα μέσα αυτά και μέσα από ομιλίες και γραπτά μηνύματα αναζωπυρώνει το πάθος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει… στην απιστία. «Ορισμένα ζευγάρια δουλεύουν το θέμα της απιστίας και το ξεπερνάνε μαζί, αλλά τα περισσότερα δεν μπορούν με αποτέλεσμα να οδηγούνται στο διαζύγιο», επισημαίνει ο Douglas Kepanis, δικηγόρος από τη Νέα Υόρκη.

5. «Αισθανόμαστε περισσότερο ως συγκάτοικοι παρά ως σύζυγοι»
Η Carla Schiff Donnelly, δικηγόρος από το Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι άνθρωποι συχνά αναφέρουν ότι αισθάνονται το/τη σύζυγό τους ως έναν ξένο και όχι ως το πρόσωπο που παντρεύτηκαν. Οι πελάτες μου, συχνά, περιγράφουν τους εαυτούς τους ως «συγκάτοικους» και λένε ότι ξοδεύουν λίγο χρόνο αλληλεπιδρώντας με το/τη σύζυγό τους, γεγονός που τους οδηγεί στο διαζύγιο».

6. Έχει εγωισμό
Η Alison Patton, δικηγόρος στο Σαν Ντιέγκο επισημαίνει ότι ο εγωισμός αναφέρεται πολύ συχνά στους λόγους που ένα ζευγάρι αποφασίζει να πάρει διαζύγιο. Ο εγωισμός μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους όπως τσιγκουνιά με τα χρήματα, τσιγκουνιά στα συναισθήματα, απροθυμία να μοιραστεί τις δουλειές του σπιτιού. Φυσικά, όπως τονίζει η Patton, η ακριβής μορφή εγωισμού ποικίλλει από περίπτωση σε περίπτωση, αλλά ο λόγος αυτός παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολλές περιπτώσεις διαζυγίου.

7. Νιώθω δεδομένος
Ο Randall M. Kessler, δικηγόρος από την Ατλάντα αναφέρει ότι στην αρχή μιας σχέσης όλα κυλούν όμορφα, όταν ο ένας φλερτάρει και κολακεύει τον άλλον, το ζευγάρι είναι ευτυχισμένο και ευχαριστημένο. Όταν όμως η σχέση σφραγίζεται με όρκους, πολλοί αισθάνονται ασφαλείς και παραμελούν αρκετά το ταίρι τους, με αποτέλεσμα να νιώθει δυστυχισμένο. Αν αυτή η κατάσταση υπάρχει χρόνια, τότε δεν είναι λίγες οι φορές που το άτομο που νιώθει παραμελημένο καταφεύγει στο διαζύγιο, πιστεύοντας ότι μ’ αυτόν τον τρόπο θα ξανανιώσει την ευτυχία.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Γάμος: Τελικά δεν κάνει καλό στην υγεία
Γάμος: Μια στις δέκα γυναίκες «κατασκοπεύει» τον άντρα της