Αυτή είναι η κοπέλα που γεννήθηκε χωρίς κόλπο

06-06-2018

Η αυτή είναι η Jucilene Marinho. Μια 23χρονη κοπέλα από τη Βραζιλία. Δεν είναι όμως μια οποιαδήποτε κοπέλα. Αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση. Η Jucilene έμαθε ότι δεν είχε κόλπο, όταν ήταν 15 χρονών. Προς μεγάλη έκπληξη των γιατρών είχε κανονική ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της εφηβείας, βιώνοντας ακόμα και πόνους περιόδου, παρά το γεγονός ότι δεν είχε ποτέ κανονική περίοδο.

Όταν την εξέτασαν τότε, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε καθόλου συνδετικός ιστός πίσω από το δέρμα που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να ήταν ο κόλπος της Jucilene. Έτσι διέγνωσαν την 15χρονη, τότε, Jucilene, με την σπάνια συγγενή κατάσταση, που είναι γνωστή ως σύνδρομο Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH).

Αλλά τώρα, οι χειρουργοί δημιούργησαν έναν τεχνητό κόλπο από το δέρμα ενός ψαριού του είδους tilapia και έτσι η 23χρονη απολαμβάνει πλέον μια υγιή σεξουαλική ζωή, μετά από τρεις μήνες απαραίτητης ανάρρωσης μετά την επέμβαση.

“Οι γιατροί μου έδωσαν το ΟΚ για να κάνω σεξ τον Οκτώβριο του περασμένου έτους. Αρχικά ήμουν πολύ φοβισμένη να το κάνω γιατί νόμιζα ότι θα με έβλαπτε και ανησυχούσα ότι θα μπορούσε να βλάψει το άνοιγμα. Αλλά ήταν μια θαυμάσια στιγμή, επειδή όλα λειτουργούσαν τέλεια. Δεν υπήρχε πόνος απλά μια μεγάλη ευχαρίστηση και ικανοποίηση. Δεν ένιωθα δυσφορία και δεν υπήρχε αιμορραγία”, δήλωσε η Jucilene.

Πώς έγινε η επέμβαση

Η πρωτοποριακή επέμβαση, που ονομάζεται νεοκολποπλαστική (neovaginoplasty) και εκτελέστηκε από μια ομάδα χειρουργών στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Ceara, με επικεφαλής τον γυναικολόγο δρ. Leonardo Bezerra τον Απρίλιο του περασμένου έτους.

Οι χειρουργοί δημιούργησαν ένα άνοιγμα μεταξύ του κόλπου και του πρωκτού, προτού εισαγάγουν εκεί ένα σωληνοειδές καλούπι επενδεδυμένο με την πέτσα του ψαριού. Μόλις έρθει σε επαφή με το σώμα του ασθενούς, το δέρμα του ψαριού tilapia δρα σαν να ήταν βλαστοκύτταρα, απορροφάται και μετασχηματίζεται σε κυτταρικό ιστό που δημιουργεί τα τοιχώματα του κολπικού καναλιού, με τρόπο παρόμοιο με τον πραγματικό γυναικείο κόλπο.

Πριν την χρησιμοποιήσουν, η πέτσα του ψαριού καθαρίζεται και αποστειρώνεται στο εργαστήριο, προτού υποβληθεί σε ακτινοβολία, για να σκοτωθούν οι ιοί. Η διαδικασία αφαιρεί επίσης όλα τα λέπια και την οσμή ψαριού.

Η Jucilene ήταν έφηβη, όταν διαγνώστηκε με το σύνδρομο MRKH, το οποίο επηρεάζει περίπου 5.000 νεογέννητα κορίτσια και έχει ως αποτέλεσμα την απουσία ορισμένων, ή όλων των θηλυκών αναπαραγωγικών οργάνων.

Τι είναι το σύνδρομο Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH)

Το σύνδρομο MRKH είναι μια συγγενής ανωμαλία που χαρακτηρίζεται από την απουσία, ή την υποανάπτυξη του κόλπου, του τραχήλου της μήτρας και της μήτρας, και επηρεάζει μία στις 5000 γυναίκες.

Οι ασθενείς συνήθως ανακαλύπτουν ότι το έχουν κατά τη διάρκεια της εφηβείας, καθώς, καθώς, αν και αναπτύσσουν κανονικά στήθος και τρίχες στο εφηβαίο, εντούτοις δεν έχουν περιόδους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ωοθήκες παράγουν τις γυναικείες ορμόνες που προκαλούν φυσιολογική ανάπτυξη, αλλά η απουσία του κόλπου και η μήτρα σημαίνει ότι δεν υπάρχει αιμορραγία.

Για την πλειοψηφία των γυναικών με το σύνδρομο MRKH, οι χειρουργοί είναι σε θέση να δημιουργήσουν έναν κόλπο “τεντώνοντας” μια μικρή ποσότητα κολπικού ιστού, που υπάρχει ήδη στην περιοχή.

Αυτό γίνεται συνήθως με την χρήση ειδικών σχεδιασμένων αντικειμένων κυλινδρικού σχήματος που ονομάζονται κολπικοί διαστολείς. Μετά από αυτό, οι γυναίκες με σύνδρομο MRKH μπορούν να κάνουν σεξ.

Παρόλο που οι γυναίκες με αυτή την πάθηση συνήθως δεν μπορούν να έχουν εγκυμοσύνη, εντούτοις μπορούν να έχουν παιδιά με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Αλλά μπορεί να έχουν ανωμαλίες και σε άλλα μέρη του σώματος. Τα νεφρά μπορεί να σχηματιστούν ανώμαλα, ή το ένα νεφρό να αποτύχει να αναπτυχθεί. Επίσης, συνήθως αναπτύσσουν σκελετικές ανωμαλίες, ιδιαίτερα στους σπονδύλους, ενώ μπορεί να έχουν και απώλεια ακοής, ή καρδιακές βλάβες.

Δύσκολη ανάρρωση

Μετά την επέμβαση, οι ασθενείς σηκώνονται και περπατούν μετά από μια μέση ανάκτηση 12 ημερών με το καλούπι να αντικαθίσταται με σιλικόνη ή σφουγγάρι για μεγαλύτερη άνεση. Εν τω μεταξύ περνούν πολλές εβδομάδες στο κρεβάτι χωρίς να μετακινούνται και πρέπει να μάθουν να περπατούν ξανά.

Η Jucilene υπέστη μικρές εσωτερικές αιμορραγίες και πήρε εξιτήριο μετά από τρεις εβδομάδες στο νοσοκομείο. Οι γιατροί εργάζονται τώρα για να προσφέρουν τη νέα θεραπεία σε πολλαπλά ιατρικά κέντρα σε ολόκληρη τη Βραζιλία και σε διάφορες τοποθεσίες σε ολόκληρο τον κόσμο μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων σχετικών κλινικών μελετών.