Αύξηση των φόρων στα αναψυκτικά ζητά ο ΠΟΥ

26-12-2016

Αύξηση των φόρων στα σακχαρούχα αναψυκτικά ζητά από τις κυβερνήσεις ο Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και του διαβήτη. Όπως υποστηρίζει ο ΠΟΥ σε έκθεση με τίτλο «Δημοσιονομικές Πολιτικές για τη Διατροφή και την Πρόληψη Μη Μεταδιδόμενων Ασθενειών»,  αν οι τιμές λιανικής των σακχαρούχων αναψυκτικών αυξηθούν κατά 20% μέσω της φορολογίας, θα υπάρξει αναλογική μείωση στην κατανάλωση,

Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, η παχυσαρκία υπερδιπλασιάσθηκε σε όλον τον κόσμο ανάμεσα στο 1980 και το 2014, με 11% των ανδρών και 15% των γυναικών να βρίσκονται στην κατηγορία των παχύσαρκων — περισσότεροι από 500 εκατ. άνθρωποι. Υπολογίζεται μάλιστα ότι 42 εκατ. παιδιά κάτω από την ηλικία των 5 ετών ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα το 2015. Πρόκειται για αύξηση κατά περίπου 11 εκατομμύρια μέσα σε διάστημα 15 ετών. Επιπλέον περίπου 422 εκατ. ενήλικες σ’ όλο τον κόσμο πάσχουν από διαβήτη.

Ο ΠΟΥ τονίζει πως υπάρχουν όλο και σαφέστερες ενδείξεις πως οι φόροι και οι επιδοτήσεις επηρεάζουν την αγοραστική συμπεριφορά και πως αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να περιοριστεί η κατανάλωση σακχαρούχων αναψυκτικών και συνεπώς να καταπολεμηθεί η παχυσαρκία και ο διαβήτης.