Αγγούρι για δίαιτα, αποτοξίνωση και άλλα πολλά!

22-08-2019

Γνωρίζατε πως συγγενεύει βοτανικά με τα κολοκυθάκια, το πεπόνι και το καρπούζι; Ανήκουν όλα στη μεγάλη οικογένεια Curcubitaceae, με το αγγούρι να ξεχωρίζει για την ανάλαφρη γεύση του. Κάτι ακόμη, που ενδεχομένως δεν γνωρίζετε, είναι πως πρόκειται για φρούτο και όχι λαχανικό, καθώς μεγαλώνει από το άνθος του φυτού. Με 95% περιεκτικότητα σε νερό, μόλις 15 θερμίδες ανά μέτριο αγγούρι, βιταμίνες K, C, Β και πολλά αντιοξειδωτικά συστατικά, το δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο ζαρζαβατικό.

Ακολουθούν 4 λόγοι, που θα σας κάνουν εκτιμήσετε περισσότερο το καλοκαιρινό αυτό λαχανικό, ή καλύτερα φρούτο!

Συμβάλλει στην καλοκαιρινή αποτοξίνωση

Εάν διαβάζετε άρθρα διατροφής γραμμένα από διαπιστευμένους ειδικούς υγείας, θα γνωρίζετε ήδη πως το ίδιο το σώμα διαθέτει όλους τους απαραίτητους μηχανισμούς αποτοξίνωσης, ξεκινώντας από το συκώτι. Όμως, χρησιμοποιώντας ευρύτερα τον όρο αποτοξίνωση θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για αποχή από λιγότερο ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες. Ιδιαίτερα μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και τα συχνά γεύματα εκτός σπιτιού, ο οργανισμός χρειάζεται ελαφριά γεύματα, με απλά υλικά και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Όλα αυτά θα τα βρείτε φυσικά στο αγγούρι! Είτε το προσθέσετε στη σαλάτα σας, το συνδυάσετε με λίγο χούμους και άλλα λαχανικά ως ένα μικρό γεύμα, είτε δοκιμάσετε να ετοιμάσετε ένα δροσερό χυμό με σπανάκι και σέλερυ το αγγούρι θα σας αποτοξινώσει από τις καλοκαιρινές συνήθειες.

Ενισχύει το σκελετικό οικοδόμημα

Το αγγούρι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ, ένα θρεπτικό συστατικό λιγότερο γνωστό για τη συνεισφορά του στην υγεία των οστών. Η βιταμίνη Κ συμμετέχει στην ενεργοποίηση της οστεοκαλσίνης. Δηλαδή, της πρωτεΐνης εκείνης, που είναι υπεύθυνη για την αναδόμηση του σκελετικού συστήματος. Συνεπώς, εάν είστε γυναίκα στην εμμηνόπαυση, ή έχετε οικογενειακό ιστορικό καταγμάτων και οστεοπόρωσης, δεν είναι ποτέ αργά για να βάλετε το αγγούρι στο καθημερινό σας διαιτολόγιο.

Φροντίζει την καρδιά

Το αγγούρι είναι πλούσιο σε μία ομάδα ισχυρών αντιοξειδωτικών συστατικών, γνωστές και ως λιγνάνες. Οι τελευταίες εντοπίζονται σε αρκετά τρόφιμα φυτικής προέλευσης όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, η σόγια και τα δημητριακά. Η ισχυρή τους δράση κατά των ελευθέρων ριζών, η επονομαζόμενη “αντιοξειδωτική”, φαίνεται να ωφελεί περισσότερο τις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση. Βεβαίως η προστασία της καρδιάς είναι αποτέλεσμα πολλών επιλογών, διατροφικών και μη.

“Μάχεται” τα καρκινικά κύτταρα

Μην σας εκπλήξει εάν στο μέλλον ακούσετε τους ερευνητές να μιλούν περισσότερο για τις κουρκουμπιτακίνες. Η πολύτιμη αυτή ομάδα διατροφικών συστατικών, που συγκεντρώνονται στους σπόρους του αγγουριού, φαίνεται πως παρεμποδίζει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Ακόμη, οι μελέτες βρίσκονται σε εξαιρετικά πρώιμο στάδιο. Δεν είναι όμως λίγες οι φορές, που η επιστήμη μιμείται τη φύση και φαρμακευτικές ουσίες “μιμούνται” τη δράση φυσικών συστατικών.

Η λίστα με τα “υπό μελέτη” οφέλη του αγγουριού δεν σταματά εδώ. Είναι κατάλληλο για άτομα με υψηλό ζάχαρο, έχει αντιβακτηριακή δράση με ιδιαίτερη εφαρμογή στην αντιμετώπιση των μικροβίων που προκαλούν την κακοσμία του στόματος, ενώ ενυδατώνει και ανακουφίζει το ερεθισμένο δέρμα όταν το χρησιμοποιήσετε σε μορφή κρέμας.

Τελικά το ταπεινό αγγούρι, ίσως αξίζει πολλά περισσότερα από όσα φανταζόσασταν!

Ήβη Παπαϊωάννου, RDN, MS, MBA
Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ
[email protected] 
Βιβλιογραφία
Murad, M.A. Nyc EVALUATING THE POTENTIAL BENEFITS OF CUCUMBERS FOR IMPROVED HEALTH AND SKIN CARE.J Aging Res Clin Practice 2016;5(3):139-141
Rodríguez-García C, Sánchez-Quesada C, Toledo E, Delgado-Rodríguez M, Gaforio JJ. Naturally Lignan-Rich Foods: A Dietary Tool for Health Promotion? Molecules. 2019 Mar 6;24(5). pii: E917.
Mukherjee PK, Nema NK, Maity N, Sarkar BK. Phytochemical and therapeutic potential of cucumber. Fitoterapia. 2013 Jan;84:227-36.
Lee DH, Iwanski GB, and Thoennissen NH. Cucurbitacin: ancient compound shedding new light on cancer treatment. Scientific World Journal. 2010; 10:413-8.