Αιμορροΐδες: Τι πρέπει να κάνετε για να τις προλάβετε

αιμορροΐδες αλκοόλ
20-04-2022

Οι αιμορροΐδες είναι φυσιολογικοί ανατομικοί σχηματισμοί που βρίσκονται στο κατώτερο μέρος του εντέρου και περιέχουν τα αγγεία του ανώτερου και κατώτερου αιμορροϊδικού πλέγματος.

Διακρίνονται σε εξωτερικές και εσωτερικές και συμβάλλουν στην προστασία του πρωκτικού σωλήνα και στον έλεγχο των κενώσεων.

Ο ιατρικός όρος «αιμορροΐδες» περιγράφει την παθολογική κατάσταση (αιμορροϊδοπάθεια) που οδηγεί σε ερεθισμό και διόγκωση των αγγείων στην περιοχή του πρωκτού.

Η αιμορροϊδοπάθεια αποτελεί μια πολύ συχνή πάθηση που συναντάται ακόμη και στην παιδική ηλικία. Η πάθηση αφορά και τα δύο φύλα, με μεγαλύτερη όμως συχνότητα στους άνδρες. Περισσότεροι από τους μισούς άνδρες και γυναίκες άνω των 50 ετών πάσχουν από αιμορροΐδες, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου το 80% του πληθυσμού θα υποφέρει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του από τις επώδυνες συνέπειες της αιμορροϊδοπάθειας (φαγούρα, τσούξιμο, πόνο, βλέννες, αιμορραγία, κ.λπ.).

Οι αιμορροΐδες εξελίσσονται σε σημαντικό πρόβλημα όταν οι φλέβες πρήζονται υπερβολικά.

Tα βασικά μέτρα που πρέπει να πάρετε για να προστατευθείτε από τις αιμορροϊδες

  • Τακτική άσκηση: Περίπου 20 με 30 λεπτά ήπιας αεροβικής άσκησης την ημέρα συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού ώστε να αποφευχθούν κρίσεις δυσκοιλιότητας. Η δυσκοιλιότητα και η πίεση που ασκείται λόγω αυτής αποτελούν βασικούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση των αιμορροΐδων.
  • Κατανάλωση φυτικών ινών: Οι φυτικές ίνες εξασφαλίζουν τις τακτικές επισκέψεις στην τουαλέτα. Θα πρέπει να καταναλώνετε περίπου 25-30 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, τα οποία μπορείτε να πάρετε από τροφές όπως τα φασόλια, το μπρόκολο, το καρότο, τα προϊόντα ολικής άλεσης και όλα τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
  • Περισσότερο νερό, λιγότερο αλκοόλ: Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί η δυσκοιλιότητα, άρα και οι αιμορροΐδες. Φροντίστε λοιπόν να πίνετε αρκετό νερό, αποφεύγετε όμως τις καταχρήσεις με το αλκοόλ, καθώς προκαλεί αφυδάτωση.
  • Τακτικές επισκέψεις στην τουαλέτα: Μην καθυστερείτε να επισκεφθείτε την τουαλέτα όταν αισθανθείτε την ανάγκη να το κάνετε. Η καθυστέρηση μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση των υπολειμμάτων που πρέπει να απορριφθούν, αυξάνοντας τις πιθανότητες να εκδηλωθεί στη συνέχεια δυσκοιλιότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Αιμορροΐδες: Ποιες είναι οι βασικές αιτίες