Ακμή: Γιατί μπορεί να επιστρέψει και μετά την εφηβεία;

29-12-2016

Κανονικά η ακμή είναι κάτι που μας ταλαιπωρεί στην εφηβεία. Άλλους λιγότερο, άλλους περισσότερο. Όλοι όμως θα έχουμε παρατηρήσει πως υπάρχουν κι άνθρωποι που έχουν ακμή και σε μεγαλύτερη ηλικία. Γιατί συμβαίνει αυτό; Τι μπορεί να κάνει την ακμή να επιστρέψει; Ιταλοί επιστήμονες έχουν την απάντηση.

Ερευνητές από την Ιταλική Ομάδα Επιδημιολογικής Έρευνας στην Δερματολογία στο Μπέργκαμο μελέτησαν 500 γυναίκες και εντόπισαν κάποιους παράγοντες που σχετίζονται με τον κίνδυνο ακμής μετά την ηλικία των 25 ετών, περιλαμβανομένης της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών, υψηλών επιπέδων άγχους και οικογενειακού ιστορικού ακμής κατά την ενήλικη ζωή.

Οι επιστήμονες θέλησαν να απαντήσουν στο εν λόγω ερώτημα εντοπίζοντας γυναίκες που είχαν αποταθεί σε δερματολογικές κλινικές 12 ιταλικών πόλεων. Συνολικά, 248 είχαν διαγνωστεί με ακμή και 270 με άλλες δερματικές παθήσεις (ομάδα ελέγχου).

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Academy of Dermatology, έδειξαν πως οι γυναίκες που έτρωγαν φρούτα και λαχανικά, ή φρέσκα ψάρια λιγότερες από τέσσερις ημέρες την εβδομάδα είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να έχουν ακμή, συγκριτικά με εκείνες που έτρωγαν συχνότερα τα εν λόγω τρόφιμα.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Λουίτζι Ναλντι «πάνω από το 80% των εφήβων έχουν ακμή. Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότεροι θεραπεύονται μετά την ηλικία των 20. Όμως υπάρχει πάντα ένα 20-40% των ενηλίκων που συνεχίζουν να έχουν εξάρσεις ακμής».

Μάλιστα, οι γυναίκες εμφανίζουν ακμή κατά την ενήλικη ζωή, συχνότερα από τους άνδρες. Και αυτό αποδίδεται στις ορμονικές αλλαγές ή ανισορροπίες στον οργανισμό τους, χωρίς να είναι απολύτως ξεκάθαρο γιατί συνεχίζουν να έχουν ακμή, ενώ άλλες όχι.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν τα φρούτα και λαχανικά ειδικά αποτρέπουν την επανεμφάνιση της ακμής. Ωστόσο, οι γυναίκες με λιγότερο υγιεινή διατροφή ίσως τρώνε τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Πάντως, η μελέτη δεν εντόπισε σχέση μεταξύ γαλακτοκομικών και ακμής. Αυτό ενδεχομένως να επιβεβαιώσει παλαιότερες θεωρίες σύμφωνα με τις οποίες οι διατροφικές επιρροές μπορεί να είναι διαφορετικές ανά ηλικιακή ομάδα.

Εκτός, από τη διατροφή τα επίπεδα στρες φάνηκαν να επηρεάζουν την πιθανότητα επανεμφάνισης ακμής. Οι γυναίκες που ανέφεραν υψηλά ή πολύ υψηλά επίπεδα ακμής είχαν τριπλάσιο κίνδυνο ακμής, συγκριτικά με όσες ήταν λιγότερο αγχωμένες.

Ο κίνδυνος ήταν επίσης αυξημένος για όσες είχαν γονείς ή αδέρφια με πρόβλημα ενήλικης ακμής. Το ίδιο ίσχυε και για τις γυναίκες που δεν είχαν κυοφορήσει ποτέ ή είχαν υπερτρίχωση. Αυτό το τελευταίο μπορεί να σχετίζεται με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Να σημειωθεί ότι στο δείγμα είχαν συμπεριληφθεί και γυναίκες με διάγνωση συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών ή άλλες διαταραχές που σχετίζονται με αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Η ζάχαρη επιδεινώνει την ακμή
Ακμή: Διατροφή, σοκολάτα και άλλα μυστικά