Ακόμα και λίγα παραπάνω κιλά μπορούν να προκαλέσουν χρόνιες παθήσεις

20-07-2017

Όλοι γνωρίζουμε πως τα περιττά κιλά μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία. Νομίζουμε όμως πως όταν το περιττό βάρος είναι λίγο τότε δεν κινδυνεύουμε. Λάθος! Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως ακόμα και τα λιγοστά περιττά κιλά μπορούν να προκαλέσουν χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η υπέρταση.

Ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν στοιχεία από δύο μεγάλης κλίμακας μελέτες που είχαν γίνει σε επαγγελματίες υγείας στις ΗΠΑ. Είχαν συμπεριληφθεί σχεδόν 93.000 γυναίκες που είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για 18 χρόνια και πάνω από 25.000 άνδρες, των οποίων η υγεία παρακολουθούνταν για 15 χρόνια.

Από τις γυναίκες είχε ζητηθεί να θυμηθούν πόσο ζύγιζαν σε ηλικία 18 ετών και από τους άνδρες όταν ήταν 21 ετών. Όταν πια ήταν 55 ετών οι γυναίκες είχαν πάρει 12,7 κιλά και οι άνδρες 9,5 κιλά.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association. Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Φρανκ Χου και οι συνεργάτες του βρήκαν πως για κάθε πέντε κιλά αύξησης του βάρους, ο κίνδυνος διαβήτη αυξάνεται κατά 30% και κατά 14% ο κίνδυνος υπέρτασης, ενώ κατά 8% αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Για κάθε επιπλέον πέντε κιλά αυξάνεται κατά 6% ο κίνδυνος σχετικού με την παχυσαρκίας καρκίνου, 5% ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου, ενώ μειώνεται κατά 17% η πιθανότητα υγιούς γήρανσης.

«Κατά μέσο όρο οι άνθρωποι παίρνουν 226 γραμμάρια τον χρόνο. Οι περισσότεροι βέβαια παίρνουν πολλά περισσότερα κιλά και μόλις ξεπεράσεις το όριο της παχυσαρκίας είναι δύσκολο πια να γυρίσει πίσω. Η μελέτη μας παρέχει ισχυρές αποδείξεις ότι η πρόληψη της αύξησης του βάρους είναι καίριας σημασίας», εξηγεί ο Δρ Χου.

Όπως φάνηκε από την έρευνα, όσοι είχαν πάρει περισσότερα κιλά είχαν παρουσιάσει και δραματική αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης χρόνιων παθήσεων. Για παράδειγμα, τα άτομα που είχαν πάρει 19,9 κιλά ή και περισσότερα κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 ήταν 10πλάσιος, συγκριτικά με εκείνους που είχαν διατηρήσει σχετικά σταθερό σωματικό βάρος.

Επίσης, ο κίνδυνος υπέρτασης ήταν υπερδιπλάσιος και ο κίνδυνος καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν σχεδόν διπλάσιος.

Ο Δρ Γουίλιαμ Ντιετζ, επικεφαλής του Παγκόσμιου Κέντρου Πρόληψης και Ευεξίας στο Πανεπιστήμιο «George Washington» σε άρθρο σχολιασμού της μελέτης επισημαίνει ότι «κυριολεκτικά δεν γνωρίζουμε τίποτα για τους παράγοντες που προάγουν την αύξηση του βάρους στους ενήλικες. Για τις γυναίκες μια κρίσιμη περίοδος είναι η κύηση και η μετέπειτα περίοδος. Επίσης, είναι άγνωστο αν η σωματική άσκηση ή η διατροφή από τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης μέχρι τη μέση ηλικία παίζουν ρόλο στην αύξηση του βάρους. Αυτό όμως που γνωρίζουμε είναι ότι το συγκεκριμένο διάστημα είναι καλό για να παρέμβουμε και να προλάβουμε την μετέπειτα παχυσαρκία και τα χρόνια νοσήματα που τη συνοδεύουν».

Οι επιστήμονες μας συμβουλεύουν λοιπόν να παρακολουθούμε τακτικά το βάρος μας, ειδικά σε μεταβατικές περιόδους, όπως ο γάμος ή η τεκνοποίηση, και όταν παρατηρούμε κάποια αξιόλογη μεταβολή να λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα για την απώλεια του πλεονάζοντος βάρους.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Απιστία: Οι άντρες με περιττά κιλά είναι πιο πιθανό να απατήσουν τις γυναίκες τους
Σεξ: Τα κιλά του άντρα επηρεάζουν τη διάρκεια στο sex