Ακτινική κεράτωση: Άγνωστη αλλά συχνή ασθένεια που μπορεί να γίνει καρκίνος

26-12-2016

Η ακτινική κεράτωση είναι μια όχι ιδιαίτερα γνωστή αλλά συχνή δερματική νόσος. Συγκεκριμένα πρόκειται για χρόνια προκαρκινική βλάβη μη μελανωματικού καρκίνου του δέρματος, που οφείλεται σε μακροχρόνια έκθεση του δέρματος στον ήλιο χωρίς προστασία.Συνήθως εμφανίζονται ως βλάβες της επιφάνειας του δέρματος, που μπορεί να φαίνεται αδρή σαν υαλόχαρτο, και μπορεί να προκαλεί αίσθημα κνησμού, πόνου, ή καύσου σε ορισμένες περιπτώσεις.

Λόγω του ότι η νόσος συνήθως υποδιαγιγνώσκεται, οι ασθενείς δεν επισκέπτονται τακτικά για τον λόγο αυτό τον Δερματολόγο τους,Παρότι ο αριθμός των ασθενών που πάσχουν από  ακτινική κεράτωση αυξάνεται, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία η ασθένεια υποδιαγιγνώσκεται λόγω του ότι οι γιατροί δεν επισκέπτονται το δερματολόγό τους. Ο επιπολασμός στους ενήλικες άνω των 40 ετών κυμαίνεται μεταξύ 11% και 25% στους πληθυσμούς του βορείου ημισφαιρίου και μεταξύ 40% και 60% στους πληθυσμούς του νοτίου ημισφαιρίου.

Υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές επιλογές για την ακτινική κεράτωση μεταξύ των οποίωνη  κρυοθεραπεία και άλλες τοπικές θεραπείες. Από τον περασμένο Δεκέμβριο μία νέα θεραπεία το ingenol mebutate gel, με εφαρμογή 2-3 ημερών για τη θεραπεία της ακτινικής κεράτωσης είναι διαθέσιμο και στους Έλληνες ασθενείς.Το ingenol mebutate gel, που παράγεται από τη φαρμακευτική εταιρεία LEO, είναι μια τοπική θεραπεία πεδίου 2-3 ημερών εφάπαξ ημερήσιας χορήγησης για την ακτινική κεράτωση.

Σημειώνεται ότι οι μέχρι σήμερα γνωστές τοπικές θεραπείες έχουν διάρκεια χορήγησης από 8 εβδομάδες έως και 4 μήνες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία. 

Ο Καθηγητής Δερματολογίας κ. Δημήτριος Ρηγόπουλος σχετικά με τη νέα θεραπεία δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι αποτελεί θετικό βήμα προόδου για τους ασθενείς που ζουν με ακτινική κεράτωση. Δεδομένου ότι, είναι αδύνατον να προβλεφθεί ποιες βλάβες μπορεί να εξελιχθούν σε μη μελανωματικό καρκίνο του δέρματος,, όπως το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, η πρώιμη ανίχνευση και θεραπεία έχουν μεγάλη σημασία.

Η σύντομη διάρκεια θεραπείας με το ingenol mebutate gel, διάρκειας 2-3 ημερών, μάλιστα όπως είπε ο καθηγητής, είναι ιδιαίτερα ελκυστική για ασθενείς που τώρα υποχρεώνονται να χρησιμοποιούν τοπικά σκευάσματα για έως και 4 μήνες. Η αποτελεσματικότητα του ingenol mebutate gel αναμένεται να αυξήσει τα επίπεδα συμμόρφωσης στη θεραπεία, όπως φάνηκε και στις κλινικές δοκιμές, στις οποίες οι ασθενείς ολοκλήρωσαν την πορεία της αγωγής τους σε ποσοστό άνω του 98%.”

Το ingenol mebutate gel  διατίθεται σε δύο περιεκτικότητες. Για την αγωγή στο πρόσωπο και στο τριχωτό της κεφαλής εφαρμόζεται σε συγκέντρωση 150mcg/gάπαξ ημερησίως επί 3 συνεχόμενες ημέρες. Για την αγωγή στον κορμό και στα άκρα, η γέλη εφαρμόζεται σε συγκέντρωση 500 mcg/gάπαξ ημερησίως επί 2 συνεχόμενες ημέρες.

Η τοπική θεραπεία πεδίου σημαίνει ότι το ingenol mebutate gel θεραπεύει τις ορατές και τις μη ορατές (υποκλινικές) βλάβες. Εκτιμάται ότι οι μη ορατές (υποκλινικές) βλάβες του δέρματος εκδηλώνονται έως και 10 φορές συχνότερα από τις ορατές βλάβες.

Το ingenol mebutate gel προέρχεται από τον χυμό του φυτού Euphorbiapeplus (E.peplus), ύστερα από εκτεταμένη διαδικασία πολλαπλής εκχύλισης και διύλισης με εξειδικευμένες επιστημονικές μεθόδους. ΤοE. Peplums είχε ήδη χρησιμοποιηθεί ως παραδοσιακή θεραπεία για προσβεβλημένες από τον ήλιο περιοχές του δέρματος στην Αυστραλία.