“Ακτινογραφία” των προβλημάτων του νοσοκομείου Λαμίας από την ΟΕΝΓΕ

26-12-2016

Με προβλήματα που συνεχώς οξύνονται λειτουργεί το νοσοκομείο Λαμίας ένα νοσοκομείο 407 οργανικών κλινών με πληθυσμό αναφοράς γύρω στους 200.000 ανθρώπους.

Σύμφωνα με αυτοψία αντιπροσωπείας της ΟΕΝΓΕ, παρούσης της προέδρου της Ομοσπονδίας και της προέδρου της τοπικής Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών,  το νοσοκομείο λειτουργεί  χάριν στην εξοντωτική, παράνομη υπερεφημέρευση αλλά και μετακίνηση γιατρών από άλλα νοσοκομεία μετακυλώντας όμως το πρόβλημα στις γειτονικές περιοχές. Χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία ότι η ασθένεια τριών γιατρών στο αναισθησιολογικό όπου διενεργούνται 3.500 επεμβάσεις είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση του τμήματος ενώ στο παιδιατρικό τμήμα του νοσοκομείου όλες οι οργανικές θέσεις είναι κενές. Συγκεκριμένα:

–  Αναισθησιολογικό : οι οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο οργανισμό είναι οκτώ, όσες και οι χειρουργικές αίθουσες εκ των οποίων μόνο οι έξι είναι εξοπλισμένες με αναπνευστήρες και monitors. Υπηρετούν δύο γιατροί σε οργανική θέση, μία αποσπασμένη ως το 2019 από άλλο νοσοκομείο και ένας  επικουρικός γιατρός. Με δεδομένη την κατά την ήμισυ κάλυψη των οργανικών θέσεων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο νοσοκομείο  διενεργούνται περίπου 3500 χειρουργικές επεμβάσεις ανά έτος, η ασθένεια τριών συναδέλφων μας το τελευταίο διάστημα, οδήγησε στη λειτουργική κατάρρευση του τμήματος.

–  Γενική Χειρουργική : οι οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών είναι δώδεκα. Σε αυτές υπηρετούν πέντε, εκ των οποίων δύο είναι λίγο πριν την συνταξιοδότηση. Στο τμήμα υπηρετούν μόνο τρείς ειδικευόμενοι γιατροί, οι δύο από αυτούς σε παράταση.

– Ειδική Μονάδα Νευροχειρουργικής : οι οργανικές θέσεις είναι τρεις. Υπηρετούν  δύο μόνιμοι γιατροί και ένας επικουρικός. Το τμήμα έχει μεγάλη δραστηριότητα (150 επεμβάσεις ανά έτος

-Ορθοπεδική: οι οργανικές θέσεις είναι επτά. Υπηρετούν πέντε γιατροί εκ των οποίων ο ένας είναι επικουρικός του οποίου η θητεία λήγει τον Ιανουάριο οπότε πρόκειται να απολυθεί.

–  Μαιευτική : οι οργανικές θέσεις είναι επτά, στις οποίες υπηρετούν έξι γιατροί  εκ των οποίων ο ένας είναι επικουρικός του οποίου η σύμβαση λήγει στις 31/1/17, οπότε προβλέπεται η απόλυσή τουΟυρολογικό : οι οργανικές θέσεις είναι τέσσερις και σήμερα υπηρετούν δύο γιατροί

– ΩΡΛ: οι οργανικές θέσεις είναι τέσσερεις και καλύπτονται από τρεις γιατρούς και έναν αποσπασμένο συνάδελφο.

– Παθολογική Κλινική : οι οργανικές θέσεις είναι δώδεκα. Υπηρετούν μόνο 5 γιατροί ,εκ των οποίων ο ένας απουσιάζει για μεγάλα χρονικά διαστήματα με αναρρωτική άδεια ,λόγω χρόνιου προβλήματος υγείας.

– Πνευμονολογική Κλινική : οι οργανικές θέσεις είναι επτά. Υπηρετούν πέντε γιατροί εκ των οποίων ο ένας είναι με απόσπαση. Οι θέσεις ειδικευόμενων είναι πέντε όμως υπηρετεί μόνο ένας, ο οποίος βρίσκεται σε παράταση. Το τμήμα έχει 31 κλίνες, νοσηλεύονται 2100 – 2200 ασθενείς ανά έτος εξυπηρετώντας τις ανάγκες μιας μεγάλης περιοχής. Στα πλαίσια του τμήματος λειτουργούν 8 διαφορετικά θεματικά ιατρεία.

– Νευρολογικό : οι οργανικές θέσεις είναι τέσσερεις. Υπηρετούν τρεις γιατροί εκ των οποίων ο ένας είναι επικουρικός.

–  Παιδιατρική: οι οργανικές θέσεις είναι έξι. Είναι ΟΛΕΣ ΚΕΝΕΣ. Υπηρετεί ένας αποσπασμένος γιατρός κι ένας από μετακίνηση. Πρόσφατα προκηρύχθηκαν τέσσερεις θέσεις Επιμελητών Β.

– Δερματολογικό : οι οργανικές θέσεις είναι δύο. Δεν υπηρετεί κανένας.

–  Γαστρεντερολογικό : οι οργανικές θέσεις είναι δύο. Υπηρετεί μόνο ένας συνάδελφος.

–  Καρδιολογική Κλινική : οι οργανικές θέσεις είναι εννιά. Υπηρετούν έξι γιατροί  εκ των οποίων ο ένας είναι επικουρικός.

–  Ψυχιατρικό : οι οργανικές θέσεις είναι τέσσερεις. Υπηρετεί μόνο ένας συνάδελφος.

–  Νεφρολογικό (εξυπηρετεί περίπου 100 αιμοκαθαιρόμενους  νεφροπαθείς) : οι οργανικές θέσεις είναι πέντε. Υπηρετεί μόνο ένας μόνιμος γιατρός και ένας από μετακίνηση. Πρόσφατα προκηρύχθηκαν δύο θέσεις επιμελητών.

–  Ογκολογικό (εκτελεί περίπου 3500 χημειοθεραπείες ανά έτος) : οι οργανικές θέσεις είναι δύο. Υπηρετεί ένας γιατρός, του οποίου το 2011 είχε ακυρωθεί η νόμιμη άδεια ανατροφής τέκνου λόγω έλλειψης αντικαταστάτη. Μια περίοδο υπηρετούσε και ένας επικουρικός ογκολόγος, ο οποίος είχε σταλθεί από την διοίκηση στο ΤΕΠ για να εφημερεύει ως παθολόγος. Μόλις έληξε η θητεία του δεν έκανε ξανά αίτηση.

–  ΜΕΘ και ΜΑΦ. Οι κλίνες είναι συνολικά 14 και λειτουργούν όλες. Δεν υπάρχουν εξειδικευόμενοι γιατροί, γιατί κι αυτοί είχαν πάρει εντολή από τον διοικητή να εφημερεύουν στο ΤΕΠ οπότε παραιτήθηκαν.

–  Ακτινοδιαγνωστικό : οι οργανικές θέσεις είναι τέσσερεις. Υπηρετούν μόνο δύο γιατροί. Οι οργανικές θέσεις τεχνολόγων είναι οκτώ, στις οποίες υπηρετούν έξι , εκ των οποίων ο ένας είναι επικουρικός κι ένας ακόμα από απόσπαση. Το εργαστήριο έχει μεγάλο φόρτο εργασίας εξυπηρετώντας τους νοσηλευόμενους, τα επείγοντα περιστατικά, τα εξωτερικά ραντεβού καθώς και εξετάσεις από άλλα νοσοκομεία.

–  Αξονικός Τομογράφος : οι οργανικές θέσεις είναι τέσσερεις. Υπηρετούν δύο γιατροί. Οι οργανικές θέσεις τεχνολόγων είναι οκτώ και υπηρετούν μόνο τρεις. Αρκετά συχνά από τις 3 μμ ως τις 8 μμ δεν υπάρχει τεχνολόγος μέσα στο νοσοκομείο αλλά καλείται από το σπίτι του όταν υπάρχει ανάγκη. Το εργαστήριο – εξυπηρετώντας νοσηλευόμενους, επείγοντα περιστατικά, εξωτερικά ραντεβού και εξετάσεις από άλλα νοσοκομεία, εκτελεί πάνω από 4500 εξετάσεις ανά έτος.

-Νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό : επίσης είναι εμφανέστατες οι ελλείψεις μόνιμου προσωπικού. Χαρακτηριστικό είναι ότι στα χειρουργεία εκτιμάται από τους εκεί υπεύθυνους πως για την ομαλή λειτουργία των τεσσάρων από τις έξι  εξοπλισμένες χειρουργικές αίθουσες χρειάζονται άλλοι/ες επτά νοσηλευτές /τριες εκτός από τους/τις δεκατρείς εν ενεργεία υπηρετούντες/ούσες,  δύο ακόμα νοσοκόμοι εκτός από τους έξι υπηρετούντες, επτά τραυματιοφορείς εκτός από τον μοναδικό  υπηρετούντα, δύο βοηθοί θαλάμου που σήμερα δεν υπηρετεί καμία – συν παραπάνω προσωπικό γραμματειακής υποστήριξης.