Αλαλούμ με τα φάρμακα υψηλού κόστους στην επαρχία

Χάπια
26-12-2016

Αλαλούμ επικρατεί στο θέμα της διακίνησης των φαρμάκων υψηλού κόστους στην Ελλάδα  μετά από απόφαση του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ να χορηγούνται και από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Σύμφωνα με τον Ανδρέα Κωνσταντινίδη, ατιπρόεδρο Φαρμακευτικού Συλλόγου Καβάλας, το πρόβλημα δημιουργείται από την ίδια την απόφαση που δίνει την δυνατότητα στους Κατόχους Άδειας Κυκλοφορίας «εφ όσον το αποφασίσουν,να διαθέτουν τα φάρμακα αυτά από τα ιδιωτικά φαρμακεία»

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα – υποστηρίζει – κάθε εταιρία να παίρνει διαφορετικές αποφάσεις για το κανάλι διανομής των ΦΥΚ της και οι ασθενείς να έχουν γίνει “μπαλάκι” μεταξύ ιδιωτικών φαρμακείων και φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να προμηθευτούν τα απολύτως απαραίτητα γι αυτούς φάρμακα.

«Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη και κατακριτέα καθώς ταλαιπωρεί αφάνταστα ηλικιωμένους ,ασθενείς και ειδικά  όσους κατοικούν μακριά  από τις πόλεις , σε νησιά και ορεινές περιοχές .Οι συγκεκριμένοι  θα πρέπει αφού ταλαιπωρηθούν για να ανακαλύψουν από που θα προμηθευτούν το φάρμακό τους  ανάλογα με την απόφαση της φαρμακευτικής εταιρίας, να ταξιδέψουν υπό αντίξοες συχνά συνθήκες για να “εξυπηρετηθούν”», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντινίδης.

Καταλήγοντας ο αντιπρόεδρος του Φ.Σ. Καβάλας σημειώνει: «Ελπίζουμε ότι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα αντιληφθεί εγκαίρως και θα διορθώσει τη λανθασμένη αυτή απόφαση, υποχρεώνοντας τις εταιρίες να χορηγούν ανεμπόδιστα ναι χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια τα φάρμακα αυτά στις φαρμακαποθήκες και στα ιδιωτικά  φαρμακεία ώστε να εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι σε όλοι την Επικράτεια κατά το δυνατό καλύτερο τρόπο».