Αλάτι: Πώς βλάπτει την υγεία μας η υπερβολική κατανάλωση

γυναίκα βάζει αλάτι στο φαγητό
21-02-2022

Ορισμένοι θέλουν το φαγητό τους με πάρα πολύ αλάτι. Αυτό, μπορεί να το κάνει νόστιμο. Κάνει όμως ζημειά και στον οργανισμό μας. Η προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη νατρίου κυμαίνεται μεταξύ 1,5 και 2,3 γραμμαρίων, ανάλογα με την ηλικία και τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει κάποιος.

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού, αυξάνει την ποσότητα του νατρίου στο σώμα και μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

Αλάτι: Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση στο αλάτι

  • Τα μωρά: Μην χρησιμοποιείτε καθόλου αλάτι στο φαγητό του μωρού σας μέχρι να συμπληρώσει το 1ο έτος. Το αλάτι που υπάρχει στο μητρικό αλλά και το ξένο γάλα είναι αρκετό. Τα νεφρά των μωρών δεν είναι έτοιμα να διαχειριστούν μεγάλη ποσότητα αλατιού και αυτό μπορεί να τους προκαλέσει βλάβη.
  • Όσοι έχουν σάκχαρο: Η γενική σύσταση είναι η μείωση του προστιθέμενου αλατιού στο μαγείρεμα και η αποφυγή των επεξεργασμένων έτοιμων τροφών, κυρίως για την αποφυγή της υπέρτασης και καρδιαγγειακών επεισοδίων που σχετίζονται με αυτήν. Συνιστώνται λιγότερα από 6 γραμμάρια αλάτι την ημέρα. Εάν όμως ένας διαβητικός έχει υπέρταση πρέπει να καταναλώνει λιγότερα από 2,4 γραμμάρια αλάτι την ημέρα, ενώ αν έχει ήπια νεφροπάθεια 2 γραμμάρια.
  • Όσοι έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση: Η αύξηση της πρόσληψης αλατιού οδηγεί στην κατακράτηση υγρών στο κυκλοφορικό σύστημα, που είναι βασική αιτία της υπέρτασης. Ακόμη και σε άτομα που δεν πάσχουν από ψηλή πίεση, η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση. Προσέξτε τα τρόφιμα που αγοράζετε και ιδιαίτερα τα έτοιμα επεξεργασμένα φαγητά και τα γρήγορα γεύματα. Είναι συνήθως πολύ πλούσια σε αλάτι και αυτό επιβαρύνει τις κακές συνέπειες που ούτως ή άλλως έχουν τα γεύματα αυτά στον οργανισμό σας.
  • Όσοι παίρνουν φάρμακα: Υπάρχουν κάποια φάρμακα με τα οποία πρέπει να περιορίζετε ή και να σταματάτε τελείως το αλάτι. Τέτοια είναι η κορτιζόνη, τα αντισυλληπτικά και τα αντιυπερτασικά.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της υπερβολικής πρόσληψης αλατιού

  • Καρδιαγγειακές παθήσεις: Έρευνα έδειξε ότι άτομα με φυσιολογική προς υψηλή πίεση, τα οποία ελάττωσαν την κατανάλωση αλατιού, μείωσαν κατά 25% τις πιθανότητες να αντιμετωπίσουν καρδιαγγειακές παθήσεις στα επόμενα 10 με 15 χρόνια. Επίσης είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακή πάθηση.
  • Εγκεφαλικά επεισόδια: Όσο λιγότερο αλάτι καταναλώνετε, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχετε να αντιμετωπίσετε εγκεφαλικό επεισόδιο. Έρευνες έδειξαν ότι μειώνοντας την ημερήσια κατανάλωση κατά ένα γραμμάριο, οι πιθανότητες μειώνονται κατά ένα έκτο, κατά δύο γραμμάρια, μειώνονται κατά ένα τρίτο και κατά τρία γραμμάρια, μειώνονται κατά το ήμισυ.
  • Υπερτροφία της αριστερής κοιλίας ή καρδιακή διεύρυνση: Αρκετά άτομα δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υπέρτασης, ακόμη και εάν καταναλώνουν πολύ αλάτι. Έρευνες όμως έχουν δείξει ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίζουν υπερτροφία της αριστερής κοιλίας της καρδιάς, που μπορεί να προκαλέσει άλλα καρδιακά προβλήματα.
  • Κατακράτηση υγρών: Η ποσότητα νατρίου στον οργανισμό καθορίζει το επίπεδο υγρών στο σώμα. Εάν καταναλώνετε πολύ αλάτι, τα νεφρά δυσκολεύονται να αποβάλλουν τις περιττές ποσότητες από το σώμα και έτσι προκαλείται κατακράτηση υγρών, μερικά από τα οποία συσσωρεύονται γύρω από την καρδιά. Οι γιατροί συνιστούν τη μείωση της κατανάλωσης αλατιού για τη θεραπεία οιδημάτων.
  • Μαλλιά: Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα όπως η αλωπεκίαση και το γκριζάρισμα των μαλλιών.
  • Αύξηση έκκρισης χολής: Όταν καταναλώνετε αλμυρά φαγητά, η έκκριση χολής αυξάνει, κάνοντας το αίμα πιο πηκτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Αλάτι: 7 τρόποι να το μειώσουμε