Αλλαγές στο καθεστώς αδειοδότησης και κυκλοφορίας καπνικών προϊόντων προωθεί η ΕΕ

13-12-2017

Αλλαγές στο ισχύον καθεστώς αδειοδότησης και κυκλοφορίας καπνικών προϊόντων προωθεί η Ε.Ε.. Οι παρεμβάσεις θα γίνουν μετά τη συλλογή και επεξεργασία των δεδομένων που θα προκύψουν από το πρόγραμμα  Joint Action on Tobacco Control.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα τριετούς διάρκειας, το οποίο χρηματοδοτείται από την ΕΕ και αναμένεται να εφαρμοστεί από 48 φορείς, σε 31 χώρες, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας. Στόχος του είναι η υποστήριξη και σωστή εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για την αδειοδότηση, χρήση και κυκλοφορία των προϊόντων καπνού στα κράτη-μέλη της Ευρώπης.

Πιο συγκεκριμένα, η χώρα μας με τον συντονισμό του Joint Action on Tobacco Control αναλαμβάνει να εξασφαλίσει την καλή συνεργασία και τη συμμετοχή όλων των χωρών, αλλά και να επιβλέψει την ορθή τήρηση των κανόνων, στη διαδικασία εισαγωγής, από τους κατασκευαστές προϊόντων καπνού (καπνοβιομηχανίες), όλων των δεδομένων και συστατικών που περιέχονται στα προϊόντα τους (συμπεριλαμβανομένων και των ηλεκτρονικών τσιγάρων), σε μια κοινή βάση δεδομένων, την πανευρωπαϊκή ηλεκτρονική πλατφόρμα EUCEG.

Η έναρξη του προγράμματος έγινε σε ειδική εκδήλωση στην οποία χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Όπως είπε, το πρόγραμμα στοχεύει στην καρδιά του αντικαπνιστικού αγώνα που είναι η ενημέρωση, αρχικά για το κόστος για τον ίδιο τον άνθρωπο, αλλά και για το κοινωνικό σύνολο.  Και τόνισε: η συνήθεια του καπνίσματος βάζει «φρένο στην ανάπτυξη της προσωπικότητας», ενώ χαρακτήρισε «πραγματική άσκηση» την αντίσταση στο κάπνισμα.

Στην ειδική εκδήλωση, στο Ζάππειο Μέγαρο, που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος παρευρέθηκαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, βουλευτές, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων.

Στον εισαγωγικό χαιρετισμό του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Joint Action on TobaccoControl», Παναγιώτης Μπεχράκης, αναφέρθηκε στον ηγετικό επιστημονικό ρόλο που έχει κατακτήσει η χώρα μας στη μάχη για τον έλεγχο του καπνού και τον περιορισμό του καπνίσματος σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα καταγράφεται  για πρώτη φορά μείωση του ποσοστού καπνιστών (αγγίζει το 27,3%) που αποδεικνύει την αλλαγή νοοτροπίας των Ελλήνων. Το πλέον αισιόδοξο όμως είναι η σημαντική μείωση, ποσοστό 33%, που παρατηρείται στους νέους ηλικίας 16 με 24 ετών.