Αλλάζει η προσωπικότητα μας με την ηλικία

26-12-2016
Όλοι έχουμε παρατηρήσει πως μεγαλώνοντας αλλάζουμε συνήθειες, γούστα και προτιμήσεις. Αυτό ίσως δεν είναι τυχαίο. Επιστήμονες διαπίστωσαν πως η προσωπικότητα μας αλλάζει με τα χρόνια.
 
Ερευνητές μελέτησαν 132.000 άντρες και γυναίκες με σκοπό να διαπιστώσουν το κατά πόσο η ηλικία επηρεάζει την προσωπικότητα τους.
Οι εθελοντές κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια για να καταλάβουν ορισμένα στοιχεία της προσωπικότητας τους και να μπορέσουν να τα συγκρίνουν εκείνα που είχαν σε νεότερη ηλικία.
 
Οι ειδικοί διαπίστωσαν πως μεγαλώνοντας οι άνθρωποι παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές στην προσωπικότητα τους.
Συγκεκριμένα, βρήκαν πως όσο μεγαλώνουμε τόσο μεγαλώνει και το αίσθημα της ευσυνειδησίας που νιώθουμε. Μάλιστα, από την ηλικία των 20 έως την ηλικία των 30 ετών αρχίζει να μας χαρακτηρίζει μεγαλύτερη πειθαρχία και καλύτερη οργάνωση.
Η έρευνα έδειξε ακόμα πως από την δεκαετία των 30 με 40 ετών γινόμαστε πιο ευχάριστοι, πιο γενναιόδωροι και πιο κοινωνικοί.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία  τα νευρωτικά χαρακτηριστικά, δηλαδή άγχος, στρες συναισθηματική αστάθεια και ψυχαναγκασμός μειώνονται στις γυναίκες όταν μεγαλώνουν. Για τους άντρες όμως δεν συμβαίνει το ίδιο.
Τέλος, η εξωστρέφεια μειώνεται στις γυναίκες όταν μεγαλώνουν αλά όχι στους άνδρες, ενώ η ειλικρίνεια μειώνεται και στους δύο όταν μεγαλώνουν.
 
Οι ειδικοί εξηγούν πως η ωρίμανση μας αλλάζει κάποια στοιχεία της προσωπικότητας μας και διαμορφώνουμε ένα διαφορετικό χαρακτήρα από αυτόν που είχαμε μικρότεροι.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: