Αλτσχάιμερ: Αλλαγές στη συμπεριφορά που προμηνύουν κίνδυνο

ηλικιωμένη γυναίκα με Αλτσχάιμερ
30-03-2021

Το νούμερο ένα στοιχείο που δείχνει πως ένας άνθρωπος έχει Αλτσχάιμερ είναι η απώλεια μνήμης. Βέβαια κάθε φορά που εσείς ή κάποιο κοντινό σας πρόσωπο που βρίσκεται σε προχωρημένη ηλικία ξεχνάει που έβαλε τα κλειδιά του, δεν σημαίνει ότι πάσχει από Αλτσχάιμερ.

Μπορεί η αποδυνάμωση της μνήμης να αποτελεί την πιο κοινή ένδειξη της νόσου. Υπάρχουν όμως και άλλα πρώιμα σημάδια που γίνονται πιο δύσκολα αντιληπτά. Και πρέπει να σας βάλουν σε υποψίες.

Αλλαγές στην συμπεριφορά που δείχνουν κίνδυνο για Αλτσχάιμερ

  • Αλλαγές στην προσωπική υγιεινή ή την εμφάνιση: Κάποιοι πάσχοντες μπορεί να φορούν τα ίδια ρούχα για πολλές μέρες ή ξαφνικά να σταματήσουν να κάνουν μπάνιο. Στα πρώτα στάδια της νόσου, όταν αρχίζει η απάθεια, το άτομο αμελεί την εμφάνισή του και αδιαφορεί για την εικόνα του. Ο ρόλος της οικογένειας είναι πολύ σημαντικός σε αυτή τη φάση. Τα μέλη της θα παρατηρήσουν τις αλλαγές στη ρουτίνα του πάσχοντος.
  • Απάθεια: Στα αρχικά στάδια της νόσου, το άτομο μπορεί να αρχίσει να αποσύρεται από κοινωνικές δραστηριότητες που μέχρι πρόσφατα τον έκαναν χαρούμενο, όπως η συναναστροφή με φίλους ή η ενασχόληση με τα εγγόνια του. Έρευνα έχει δείξει ότι η αδιαφορία στα άτομα με ήπια νοητική εξασθένηση μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη της νόσου.
  • Αλλαγές στην όραση: Όσοι είναι σε προχωρημένη ηλικία και στα πρώτα στάδια της νόσου μπορεί να ζητήσουν ιατρική βοήθεια για προβλήματα στην όρασή τους κατά την οδήγηση. Είναι όμως πιθανό το πρόβλημα να μην οφείλεται στην όραση, αλλά σε φθορά σημείων του εγκεφάλου λόγω του Αλτσχάιμερ. Οι αλλαγές στον εγκέφαλο μπορεί να οδηγήσουν ακόμη σε αλλαγές στην όσφρηση ή την ακοή.
  • Άγχος και κατάθλιψη: Οι άνθρωποι που διαπιστώνουν ότι έχουν αρχίσει να ξεχνάνε, γίνονται ανήσυχοι. Είναι πολύ πιθανό να επαναλαμβάνουν τις ίδιες ερωτήσεις σχετικά με απλά πράγματα, επειδή τα έχουν ξεχάσει. Η αλλαγή περιβάλλοντος είναι επίσης κάτι που τους προκαλεί άγχος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Αλτσχάιμερ: Αυτή είναι η ουσία που φρενάρει την νόσο