Αλτσχάιμερ: Αυτή είναι η διατροφή που σταματά την γήρανση του εγκεφάλου

συνδυασμός τροφών για σωστή διατροφή και για να έχουμε μαγνήσιο και χαμηλή χοληστερίνη
27-08-2021

Το Αλτσχάιμερ είναι η συνηθέστερη μορφή άνοιας. Στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ευθύνεται για το 60-70% των περιστατικών άνοιας. Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία. Η επιστημονική κοινότητα λοιπόν εστιάζει στην πρόληψη και καθυστέρησης εμφάνισης της νόσου. Και ένας τρόπος να γίνει αυτό είναι η διατροφή.

Επιστημονική μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Ιατρικό Κολέγιο Γουέιλ του Πανεπιστημίου Κορνέλ στη Νέα Υόρκη, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση του Αλτσχάιμερ έως και κατά τριάμισι χρόνια.

Οι ερευνητές μελέτησαν 70 εθελοντές ηλικίας 30 έως 60 ετών, οι οποίοι δεν εκδήλωναν συμπτώματα νοητικής κατάπτωσης στο ξεκίνημα της μελέτης. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια ώστε να αξιολογηθεί πόσο κοντά βρισκόταν η διατροφή τους στο πρότυπο της μεσογειακής, ενώ υποβλήθηκαν και σε εξετάσεις ώστε να διαπιστωθεί αν εμφάνιζαν βιολογικούς δείκτες της νόσου Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλό τους στην αρχή της μελέτης και σε βάθος τριετίας.

Από το σύνολο των εθελοντών, 34 φάνηκε να τηρούν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής. Οι υπόλοιποι 36 όχι.

Οι αναλύσεις των ερευνητών υπέδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που δεν ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή παρουσίαζαν ισχυρότερο το βιολογικό «αποτύπωμα» του Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλό τους τόσο κατά το ξεκίνημα της μελέτης όσο και μετά την τριετία συγκριτικά με όσους τηρούσαν πιστά τη συγκεκριμένη διατροφή. Ως βιολογικό «αποτύπωμα» του Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο θεωρείται η συσσώρευση της πρωτεΐνης βήτα αμυλοειδές, αλλά και η απορρύθμιση του μεταβολισμού της γλυκόζης στον εγκέφαλο.

Βάσει των ευρημάτων τους, οι ερευνητές υπολόγισαν πως η μεσογειακή διατροφή μπορεί να καθυστερήσει την εκδήλωση του Αλτσχάιμερ κατά 1,5 έως 3,5 χρόνια.

Τι περιέχει η Μεσογειακή διατροφή που καθυστερεί το Αλτσχάιμερ

  • Φρέσκα φρούτα και λαχανικά
  • Ψάρι
  • Ξηρούς καρπούς
  • Σπόρους
  • Ελαιόλαδο
  • Φρέσκα βότανα και μπαχαρικά αντί του αλατιού στο μαγείρεμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Αλτσχάιμερ: Αυτές είναι οι 5 καθημερινές συνήθειες που το προλαμβάνουν