Αλτσχάιμερ: Διαγιγνώσκουν τη νόσο από τα μάτια

25-08-2017

Τα μάτια μπορεί να είναι ο καθρέπτης, όχι μόνο της ψυχής μας, αλλά και της υγείας μας. Αυτό το γνωρίζουν καλά οι γιατροί. Αυτό σκέφτηκαν και ειδικοί Αμερικανοί επιστήμονες και αποφάσισαν να στηριχτούν στα μάτια για να μπορούν να εντοπίσουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Και κατάφεραν να βρουν την κατάλληλη οφθαλμολογική εξέταση.

Αυτή η εξέταση, όπως προκύπτει από νέα έρευνα, είναι σε θέση να διαγνώσει το Αλτσχάιμερ δύο δεκαετίες προτού εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα. Ερευνητές από το Los Angeles των Ηνωμένων Πολιτειών δοκίμασαν το τεστ σε 16 ασθενείς και, συγκρίνοντας τα αποτελέσματά τους με απεικονιστικές εξετάσεις του εγκεφάλου, προέκυψε ότι η εξέταση ήταν αποτελεσματική στο να εντοπίζει τους ασθενείς που είχαν στον εγκέφαλό τους συγκέντρωση πλάκας διπλάσιας της φυσιολογικής.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό το αποτέλεσμα είναι μια από τις μεγαλύτερες προόδους που έχουν καταγραφεί έως σήμερα στον τομέα της έρευνας για το Αλτσχάιμερ, καθώς προσφέρει την πρώτη βάση για μία μη δαπανηρή και μη επεμβατική εξέταση.
«Τα ευρήματα δείχνουν ότι ο αμφιβληστροειδής χιτώνας μπορεί να λειτουργήσει ως μια αξιόπιστη πηγή διάγνωσης της νόσου Αλτσχάιμερ» σχολίασε η επικεφαλής της έρευνας Dr. Maya Koronyo – Hamaoui, νευροχειρουργός στο Cedars-Sinai.
«Ένα από τα βασικά οφέλη της ανάλυσης του αμφιβληστροειδούς χιτώνα είναι η δυνατότητα επανάληψης, η οποία μας επιτρέπει να παρακολουθούμε τους ασθενείς και, ενδεχομένως, την εξέλιξη της νόσου τους» συμπλήρωσε.

Εως πριν από μία δεκαετία ο μόνος τρόπος να γίνει επίσημη διάγνωση του Αλτσχάιμερ ήταν η ανάλυση του εγκεφάλου μετά θάνατον.
Τα τελευταία χρόνια οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις ποζιτρονικές τομογραφίες (PET) του εγκεφάλου των ανθρώπων εν ζωή για να εντοπιστούν δείκτες της νόσου. Ωστόσο πρόκειται για μια εξέταση ακριβή, που θεωρείται και επεμβατική, δεδομένου ότι ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε έγχυση με ραδιοφάρμακο.

Αντί για ραδιοφάρμακο, στη μέθοδο που δοκιμάστηκε τώρα οι ασθενείς πίνουν ένα διάλυμα που περιέχει κουρκουμίνη, η οποία κάνει την αμυλοειδή πλάκα που υπάρχει τυχόν στον αμφιβληστροειδή να «φωτίζεται» και να μπορεί έτσι να εντοπιστεί από την τομογραφία. Πιστεύεται ότι η ποσότητα πλάκας στον αμφιβληστροειδή σχετίζεται με αυτήν που υπάρχει σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Αλτσχάιμερ: Οι μνήμες των ασθενών δεν σβήνονται
Επιστήμονες εντόπισαν σημάδια Αλτσχάιμερ και σε χιμπατζήδες