Αλτσχάιμερ: Η ανησυχία μήπως γεράσουμε μεγαλώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της

26-12-2016
Όλοι οι άνθρωποι από μια ηλικία και πάνω είναι λογικό να φοβούνται μήπως γεράσουν και να ανησυχούν για τα γηρατειά τους. Δεν θα έπρεπε όμως. Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν τώρα πως όταν φοβόμαστε μήπως γεράσουμε μεγαλώνει ο κίνδυνος εμφάνισης νόσων όπως το Αλτσχάιμερ και η άνοια.
 
Ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστήμιου Yale στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν 74 άντρες και γυναίκες από την ηλικία της μέσης ηλικίας έως ότου πέθαναν.
Στην αρχή ήταν όλοι υγιείς και άρχισαν να γερνούν στα τέλη της 5ης δεκαετίας της ζωής τους ή την αρχή της 6ης.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Psychology and Aging, έδειξαν πως όσοι φοβούνταν μήπως γεράσουν ή ανησυχούσαν για τα γηρατειά τους είχαν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ ή άνοια.
Αντίθετα, εκείνοι που έκαναν θετικές σκέψεις και έβλεπαν πιο αισιόδοξα τη ζωή γερνούσαν πιο αργά και είχαν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ ή άνοια.
 
Η επικεφαλής της έρευνας, Becca Levy εξηγεί πως το συνεχές άγχος μπορεί να αλλάξει τη δομή του εγκεφάλου και να τον κάνει πιο ευάλωτο σε αλλοιώσεις που προκαλούν τέτοιες ασθένειες.
 
Όπως λέει η Levy, αυτά τα ευρήματα δείχνουν πόσο σημαντική είναι η ψυχολογία μας όχι μόνο για τη διάθεση μας αλλά για τη ζωή μας και για τη γενικότερη υγεία μας.
Βέβαια, η θετική σκέψη από μόνης της ίσως δεν κάνει θαύματα. Χρειάζεται άσκηση και σωστή διατροφή που επίσης βοηθούν.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: