Αλτσχάιμερ: Η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου

31-01-2017

Όλοι γνωρίζουμε πως ο νούμερο ένας παράγοντας για την εμφάνιση του Αλτσχάιμερ είναι η κληρονομικότητα. Κι όμως! Υπάρχει ένας ακόμα παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου εξίσου με την κληρονομικότητα. Ποιος είναι αυτός; Η καθιστική ζωή.

Ερευνητές από το Τμήμα Κινησιολογίας του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ, στο Οντάριο του Καναδά παρακολούθησαν 1.646 εθελοντές ηλικίας άνω των 65 ετών για πέντε χρόνια.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Journal of Alzheimer’s Disease. Κι έδειξαν πως όσοι γυμνάζονται συστηματικά φαίνεται να διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο σε σχέση με εκείνους που κάνουν καθιστική ζωή.

Όπως τόνισε η επικεφαλής της έρευνας Dr. Jen Heisz «η καθιστική ζωή εξουδετερώνει εντελώς την προστατευτική επίδραση που ασκεί η απουσία κληρονομικότητας», Η ίδια βέβαια προσέθεσε πως η μελέτη υποδεικνύει απλώς μία συσχέτιση, όχι μία σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Δηλαδή δεν σημαίνει ότι η καθιστική ζωή είναι η αιτία της νόσου Αλτσχάιμερ.

Όπως εξηγούν η δρ Χέιζ και οι συνεργάτες της , είναι καλά τεκμηριωμένο ότι μεμονωμένα η κληρονομική προδιάθεση και ο τρόπος ζωής επηρεάζουν τον κίνδυνο αναπτύξεως άνοιας, αλλά τα δεδομένα για τη δυνητική αλληλεπίδρασή τους είναι ασαφή.
Όπως διαπίστωσαν, όσοι από αυτούς δεν είχαν κληρονομική προδιάθεση, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια εάν διήγαγαν καθιστική ζωή, ενώ αντιθέτως η καθιστική ζωή δεν επηρέαζε τον κίνδυνο όσων είχαν κληρονομική προδιάθεση.

Με κληρονομική προδιάθεση θεωρήθηκαν οι εθελοντές που έφεραν το επονομαζόμενο γονίδιο για την απολιποπρωτεΐνη ε4 (APOEε4).

«Δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν διατρέχουν γενετικό (κληρονομικό) κίνδυνο εκδηλώσεως νόσου Αλτσχάιμερ, τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ίσως η φυσική δραστηριότητα αποτελεί αποτελεσματική στρατηγική για την πρόληψη της άνοιας», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Οι μεταλλαγές του γονιδίου της απολιποπρωτεΐνης 4 είναι ο ισχυρότερος γενετικός παράγοντας κινδύνου για:
Αγγειακή άνοια
Ανοια με σωμάτια Lewy
Νόσο Αλτσχάιμερ

Όσοι φέρουν έναν πολυμορφισμό αυτού του γονιδίου μπορεί να διατρέχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με τους μη-φορείς.

Η νέα μελέτη δεν κατέδειξε κάποιο μηχανισμό με τον οποίο δρα προστατευτικά η άσκηση στους μη φορείς. Επίσης, δεν παρείχε σαφείς ενδείξεις για το αν κάποιο είδος ασκήσεως είναι καλύτερο από κάποιο άλλο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Και η καρδιά μπορεί να πάθει Αλτσχάιμερ
Αλτσχάιμερ: Είναι πιο δύσκολο να διαγνωστεί νωρίς στις γυναίκες