Αλτσχάιμερ: Οι μνήμες των ασθενών δεν σβήνονται

01-08-2017

Μέχρι σήμερα πιστεύαμε πως το Αλτσχάιμερ σβήνει τη μνήμη από τους ανθρώπους. Κι όμως! Δεν συμβαίνει ακριβώς. Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων έδειξε τώρα πως είναι πιθανό να αναπτυχθούν νέα φάρμακα τα οποία θα επιτρέπουν στους ασθενείς που πάσχουν από Αλτσχάιμερ να ανακτήσουν τις μνήμες που μέχρι πρότινος θεωρούσαν χαμένες.

Η απώλεια μνήμης στους ασθενείς που πάσχουν από Αλτσχάιμερ, την πιο κοινή μορφή άνοιας, προκαλείται από την συσσώρευση τοξικής πλάκας στους νευρώνες του εγκεφάλου, η οποία εν τέλει τα καταστρέφει. Θεωρείται ότι αυτή η ουσία, που δημιουργείται από μια πρωτεϊνη, που λέγεται αμυλοειδής βήτα, διαγράφει εντελώς τις μνήμες.

Ωστόσο, οι επιστήμονες υποστηρίζουν τώρα ότι είναι πιθανό να ανακτήσουμε μερικές από αυτές τις μνήμες καθώς δεν έχουν σβηστεί εξ ολοκλήρου, αλλά είναι πιο δύσκολα προσβάσιμες.

Έρευνα του Πανεπιστημίου Columbia στις Ηνωμένες Πολιτείες που έγινε σε ποντίκια με παρόμοια πάθηση έδειξε ότι, όταν διεγέρθηκαν τα σωστά νεύρα, τα ποντίκια μπόρεσαν να ανακαλέσουν τη μυρωδιά του λεμονιού που είχαν «ξεχάσει».

«Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι η μνήμη υπάρχει αλλά ότι είναι δύσκολο να ανακτηθεί ανέφερε η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Hippocampus.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Αλτσχάιμερ: Η κακή ακοή είναι προάγγελος της νόσου;
Αλτσχάιμερ: Πίεση και χοληστερίνη στα 50 αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου