Αλτσχάιμερ: Το πολύ αλάτι αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου

17-01-2018

Το αλάτι σίγουρα κάνει τα φαγητά μας πιο νόστιμα. Βέβαια, όταν το βάζουμε σε υπερβολική δόση μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία μας. Για παράδειγμα μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση που με τη σειρά της μπορεί να δημιουργήσει εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια και καρδιακή προσβολή.

Μία πρόσφατη έρευνα, έρχεται να προσθέσει άλλη μία «παρενέργεια» του αλατιού στη μακροσκελή λίστα του, καθώς οι ειδικοί κατέληξαν στο γεγονός ότι η υπερβολική πρόσληψη αλατιού μπορεί να προκαλέσει απώλεια μνήμης και Αλτσχάιμερ, λόγω κακής εγκεφαλικής αιμάτωσης και κατακράτηση υγρών.
Πειράματα σε ποντίκια και ανθρώπινα κύτταρα υποδηλώνουν ότι τα αλμυρά τρόφιμα ενεργοποιούν μια φλεγμονώδη ανοσολογική απόκριση που στερεί το οξυγόνο από τον εγκέφαλο και βλάπτει τους νευρώνες, προκαλώντας συμπεριφορικά και ψυχικά προβλήματα.

Είναι σημαντικό ότι αυτά τα αποτελέσματα αντιστράφηκαν όταν υπήρξε μία υγιεινή διατροφή, παρέχοντας μας αρκετά στοιχεία, ότι μια αλλαγή στο τρόπο που τρεφόμαστε μπορεί πραγματικά να είναι σωτήρια.

Οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει ακόμα στο τι μπορεί να προκαλεί την εκφυλιστική ασθένεια, αλλά η έρευνα δείχνει ότι τόσο η γενετική όσο και ο τρόπος ζωής συμβάλλουν στην ανάπτυξή της.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nature Neuroscience, διαπίστωσε ότι μέσα σε λίγες εβδομάδες η αλμυρή διατροφή οδήγησε σε δυσλειτουργία των ενδοθηλιακών κυττάρων και σε μείωση της ροής αίματος στον εγκέφαλο.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Constantino Iadecola αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η φυσιολογική γνωστική λειτουργία απαιτεί επαρκή, καλά ρυθμισμένη παροχή ροής αίματος», συμπληρώνοντας: «Οι νευρώνες είναι πολύ “συγκεκριμένοι”, όπως τα μικρά παιδιά, θέλουν μόνο ένα είδος τροφής: μόνο γλυκόζη και οξυγόνο» και καταλήγει: «Χωρίς αυτά τα δύο, οι νευρώνες δεν λειτουργούν καλά».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ένας στους πέντε Έλληνες άνω των 70 ετών θα εμφανίσει Αλτσχάιμερ
Αλτσχάιμερ: Πως μας προστατεύει η μόρφωση