Ανακουφιστικά μέτρα σε Υγεία & Πρόνοια ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός

26-12-2016

Εξαίρεση της συμμετοχής από την αγορά φαρμάκων και διατήρηση επιδομάτων σε κάποιους από τους χρόνια πάσχοντες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στις παρεμβάσεις στις οποίες ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει η Κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις που θα προκαλέσει η απώλεια του ΕΚΑΣ.

Ο Πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) έκανε γνωστό πως στα κυβερνητικά σχέδια υπάρχει η υλοποίηση 7 πυλώνων δράσης για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους εν μέσω Μνημονίου, αλλά και η εφαρμογή 5 βασικών παρεμβάσεων για την αποκατάσταση των απωλειών του ΕΚΑΣ.

Τα μέτρα

Στα μέτρα περιλαμβάνεται η πλήρης κατάργησης της συμμετοχής στα φάρμακα για όσους συνταξιούχους υπέστησαν μείωση, ενώ όσοι δικαιούχοι έχασαν την παροχή του ΕΚΑΣ, ύψους από 30 ευρώ και άνω απαλλάσσονται από την παρακράτηση του 6% για την εισφορά υγείας.

Ακόμη, σε όσους δικαιούχους είχαν απώλεια από 115 ευρώ και άνω δίνεται η δυνατότητα  κατ΄ εξαίρεση ένταξης στο πρόγραμμα της προπληρωμένης μηνιαίας κάρτας αλληλεγγύης που θα αντιστοιχεί σε αγορές ύψους περίπου στο 1/3 τις απολεσθείσας παροχής. Κατ’ εξαίρεση διατηρείται επίσης ισόποση παροχή του επιδόματος στον έναν από τους δύο συζύγους, όταν πρόκειται για ζευγάρια συνταξιούχων, σε αυτόν με τις χαμηλότερες παροχές. Τέλος, προβλέπεται επίσης η διατήρηση ισόποσης επιδοματικής παροχής σε χρονίως πάσχοντες με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80% .

Υγεία

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τον τομέα της Υγείας, στο πλαίσιο του ΚΥΣΚΟΙΠ ανακοινώθηκε ότι η Κυβέρνηση θα δώσει προτεραιότητα στην ιατρική κάλυψη των ανασφάλιστων -ώστε να υπάρξει καθολική κάλυψη του πληθυσμού- και στη δωρεάν διάθεση φαρμάκων στους κατόχους βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας. Εντός του 2017 θα λειτουργήσουν επίσης οι πρώτες μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σε πολλούς Δήμους της χώρας, ενώ σχεδιάζεται και ριζική αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ, με ψηφιοποίηση και εξορθολογισμό των παροχών.

Στόχος της Πολιτείας, παράλληλα, είναι η εφαρμογή ενός ενιαίου κανονισμού παροχών υγείας, ο οποίος θα περιλαμβάνει σαφέστερους όρους αποζημίωσης τόσο για τους πολίτες – ασφαλισμένους όσο και για τους παρόχους υγείας, καθώς και η καθιέρωση μίας νέας  πολιτική συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με τους ιδιώτες γιατρούς.

“Είναι μια μεγάλη κοινωνική πληγή που έχουμε χρέος να επουλώσουμε, όσο μπορούμε, όπως μπορούμε. Να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας” ανέφερε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΚΟΙΠ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι στόχος είναι αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις, όσο είναι δυνατόν, αυτού του μέτρου.