Αναμνήσεις: Πως δημιουργούνται;

26-12-2016
Όλοι έχουμε αναμνήσεις… Καλές, κακές, αδιάφορες… Πως δημιουργούνται όμως αυτές; Αμερικανοί και Βρετανοί επιστήμονες λένε τώρα πως ανακάλυψαν πως δημιουργούνται οι αναμνήσεις στον εγκέφαλο.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Leicester και του Medical Center λένε πως εντόπισαν για πρώτη φορά τους ξεχωριστούς νευρώνες που «παίρνουν φωτιά» καθώς ο εγκέφαλος αποθηκεύει τις διάφορες εμπειρίες και πληροφορίες.
Οι ερευνητές εστίασαν στους νευρώνες που βρίσκονται μια περιοχή γνωστή ως έσω κροταφικός λοβός, η οποία σχετίζονται με κάτι που είναι γνωστό ως «επεισοδιακή μνήμη». Αυτό ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγραφεί η ικανότητα του εγκεφάλου να ανακαλεί συνειδητά εμπειρίες, γεγονότα και καταστάσεις.
 
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η Daily Mail, αυτή η ανακάλυψη, μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να εξηγήσουν την απώλεια μνήμης και να οδηγήσεις σε νέες μεθόδους για τη μάχη κατά του Αλτσχάιμερ και άλλων νευρολογικών ασθενειών.
 
Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Matias Ison «είχαμε υποθέσει, ότι θα ήμασταν σε θέση να δούμε κάποιες αλλαγές στην πυροδότηση των νευρώνων» και προσέθεσε πως «όμως το εντυπωσιακό γεγονός, ήταν ότι αυτές οι αλλαγές ήταν δραματικές, με την έννοια ότι οι νευρώνες ήταν είτε πολύ σιωπηλοί, είτε πολύ δραστήριοι και αυτό συνέβαινε την ίδια στιγμή που συντελούνταν η διαδικασία της μάθησης».
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: