Αναψυκτικά: Δείτε τι μπορούν να κάνουν στο συκώτι σας

κοπέλες πίνουν αναψυκτικά
16-03-2021

Τα αναψυκτικά είναι το τέλειο συνοδευτικό στο φαγητό μας. Πολλοί όμως το παρακάνουμε. Και τότε γίνονται βλαβερά. Γιατί εκτός από την ζάχαρη που κάνει κακό στην σιλουέτα μας, τα αναψυκτικά μπορούν να βλάψουν και το συκώτι μας.

Ξέρουμε πολύ καλά τι βλάβες μπορούν να προκαλέσουν τα αλκοολούχα ποτά στο συκώτι μας.
Ερευνητές από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Ταφτς μελέτησαν την επίδραση καφεϊνούχων ροφημάτων και αναψυκτικών με πολλή ζάχαρη σε ομάδα 2.634 ανδρών και γυναικών μέσης ηλικίας. Ήθελαν έτσι να διαπιστώσουν εάν συμβάλλουν στην εκδήλωση προβλημάτων στο συκώτι.

Τα αναψυκτικά βλάπτουν το συκώτι

Με μόλις δύο κουτάκια αναψυκτικού την ημέρα φαίνεται πως αυξάνουν τον κίνδυνο μη αλκοολικής νόσου του ήπατος (NAFLD).
Για τα πόσα κουτάκια αναψυκτικό πίνουν την ημέρα ερωτήθηκαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα αυτή. Στη συνέχεια οι ερευνητές πραγματοποίησαν αξονική τομογραφία ώστε να μετρηθεί πόσο λίπος είχε συσσωρευτεί στο συκώτι τους.

Τα ευρήματα των ερευνητών δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση Hepatology. Και δείχνουν πως η συστηματική κατανάλωση αναψυκτικών συνδέεται άμεσα με τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι.

Η συσχέτιση φάνηκε να παραμένει σταθερή ακόμη κι όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία, ο Δείκτης Μάζας Σώματος και οι διατροφικές συνήθειες.

Κρίθηκαν “ένοχα” τα αναψυκτικά με πολλή ζάχαρη, ενώ δεν εντοπίστηκες συσχέτιση μεταξύ της μη αλκοολικής νόσου του ήπατος και των αναψυκτικών με μικρή ποσότητα ζάχαρης (αναψυκτικά διαίτης).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Αναψυκτικά: Αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού