Αναστάτωση από επιστολή των παιδιάτρων προς τον Γιάννη Μπασκόζο για τους εμβολιασμούς…

20-09-2018

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Γονείς, σε συνεργασία με γιατρούς, μηχανεύονται απίστευτους τρόπους για να αποφύγουν να κάνουν τα εμβόλια τα παιδιά τους. Εξασφαλίζουν ψευδείς βεβαιώσεις από παιδίατρους, πιστοποιητικά που βεβαιώνουν ψευδώς ότι το παιδί ανήκει σε ομάδα που δεν μπορεί να εμβολιαστεί, ενώ παραποιούνται ακόμη και στοιχεία στο βιβλιάριο υγείας.

Αυτά είχε αποκαλύψει τον Σεπτέμβριο του 2017 με έγγραφα, τα οποία είχε δώσει στη δημοσιότητα η Ενωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής (ΕΕΠΑ).

Το ένα πιστοποιητικό ήταν από γιατρό άνευ ειδικότητας και το άλλο από παιδίατρο-ομοιοπαθητικό, ενώ υπήρχε και άλλο έγγραφο, που γονείς έδωσαν σε παιδίατρο να υπογράψει προκειμένου να συναινέσουν για τον εμβολιασμό του παιδιού τους.

«Αν δεν ληφθούν αποφάσεις σε κυβερνητικό επίπεδο για την πιστοποίηση των εμβολιασμών σε σχέση με το δικαίωμα της εγγραφής των παιδιών στην εκπαίδευση, η ιστορία της ιλαράς, αλλά και άλλων νοσημάτων που προστατεύονται με εμβολιασμό, δυστυχώς θα επαναλαμβάνεται», τόνιζε τότε ο Κωνσταντίνος Νταλούκας, πρόεδρος της Ενωσης.

 

Νέα επιστολή από τους παιδιάτρους…

 

 

Με νέα επιστολή της προς τον γενικό γραμματέα Δημοσίας Υγείας Γιάννη Μπασκόζο, η ΕΕΠΑ επαναφέρει την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου με την ίδια οξύτητα το μείζον και ευαίσθητο αυτό θέμα:

«Δυστυχώς πουθενά δεν ορίζεται από τον νόμο, στην περίπτωση που οι γονείς δεν θα κάνουν τα προβλεπόμενα εμβόλια στο παιδί τους, ποια ακριβώς θα είναι η επίπτωση όσον αφορά την εγγραφή των παιδιών, ή άλλο μέτρο που να εξασφαλίζει τον εμβολιασμό και άρα την εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών της σχολικής κοινότητας προκειμένου να εγγραφούν.

Επί της ουσίας δηλαδή η μη πρόβλεψη κάποιας επίπτωσης αναιρεί την υποχρεωτικότητα της διάταξης αυτής και ακυρώνει τον νόμο στο σημείο αυτό. Με απλά λόγια είτε ένα παιδί έχει κάνει τα εμβόλια, είτε δεν τα έχει κάνει δεν θα παίξει κανένα ρόλο για την εγγραφή του στον παιδικό σταθμό, στο νηπιαγωγείο ή στο σχολείο, αφού όλα τα παιδιά στο τέλος θα κάνουν την εγγραφή τους».

 

«Τοποθετηθείτε υπεύθυνα»

 

 

Στην ίδια επιστολή της προς τον Γιάννη Μπασκόζο, η ΕΕΠΑ ζητεί μεταξύ άλλων μετ’ επιτάσεως από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας:

  1. «Τοποθετηθείτε δημόσια και ενημερώστε τους γονείςκαι τον Ελληνικό πληθυσμό ότι, το Υπουργείο Υγείας συνιστά ανεπιφύλακτα στον πληθυσμό να εμβολιάζεται, σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα, διαβεβαιώνοντας ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή, πολύ αποτελεσματικά και το μοναδικό μέσον για την προστασία από τα πολύ σοβαρά αυτά νοσήματα.

Όσο κι αν ψάξαμε στην σελίδα του Υπουργείου Υγείας πουθενά δεν βρήκαμε την τοποθέτηση αυτή. Επειδή αυτονόητα δεν υπάρχουν και επειδή εσείς εκπροσωπείτε και ευθύνεστε με την στάση σας να κατευθύνετετην συμπεριφορά του πληθυσμού απέναντι στον εμβολιασμό, ακράδαντα πιστεύουμε ότι η τοποθέτηση αυτή θα αποτελέσει το σημαντικότερο στοιχείο εναντίον των αντιεμβολιαστικών απόψεων, προκειμένου να νιώσουν ασφάλεια οι γονείςκαι να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν χρέος  απέναντι στα παιδιά τους να τα εμβολιάζουν.

  1. Τροποποιήστε τον νόμο έτσι ώστε να προβλέπει επακόλουθα στην περίπτωση που κάποιοι γονείς δεν θα εμβολιάσουν τα παιδιά τους και θα θελήσουν να τα εγγράψουν στους παιδικούς σταθμούς ή στα σχολεία, προστατεύοντας με τον τρόπο αυτό την δημόσια υγεία και τα υπόλοιπα παιδιά.
  2. Το δικαίωμα αυτών που δεν επιθυμούν να εμβολιάζουν τα παιδιά τους ή να εμβολιάζονται οι ίδιοι είναι σεβαστό αλλά υπό κρίση.

Εμείς ως παιδίατροι πιστεύουμεότι δεν είναι δυνατόν το δικαίωμα των λίγων αυτών ομάδων να βάζει σε κίνδυνο όλο τον υπόλοιπο πληθυσμό, όπως αυτό συνέβη στην πρόσφατη επιδημία της ιλαράς (ο WHOγια την επιδημία ιλαράς στην Ευρώπη θεωρεί υπεύθυνες τις αντιεμβολιαστικές ομάδες και απόψεις) .Το δικαίωμα των παιδιών στην υγεία δεν προστατεύεται και η γονεϊκότητα παραβιάζεται όταν γονείς αποφασίζουν να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους. Άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά και αλλού στον κόσμο, έχουν προβλέψει και νομοθετήσει μέτρα για τις περιπτώσεις αυτές».