Αναστάτωση φέρνουν στους διευθυντές του ΕΣΥ οι αλλαγές στις εξετάσεις για την ειδικότητα

Γιατρός
26-12-2016

«Αποπέμπονται» από τις Ιατρικές εξετάσεις ειδικότητας οι διευθυντές του ΕΣΥ «ως εκδίκηση του κομματισμού και της μετριοκρατίας από τον υπουργό υγείας Κο Πολάκη», καταγγέλλει η Πανελλήνια Εταιρεία Συντονιστών Διευθυντών ΕΣΥ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εταιρίας κ. Νίκο Μαρουδιά, «το 2010 το ΚΕΣΥ με  πρόεδρο τον  Δρ. Α. Σερέτη έτσι  είχε λύσει το γόρδιο δεσμό ,που συνέθεταν ο κομματισμός και ο συντεχνιασμός , στη συγκρότηση  των επιτροπών εξετάσεως των Ιατρικών Ειδικοτήτων. Με απόφασή του  καλούσε τις Iατρικές  Σχολές και τις Επιστημονικές Εταιρείες να προτείνουν τους πιο έμπειρους Καθηγητές και Συντονιστές Διευθυντές του ΕΣΥ, με πλούσιο επιστημονικό και εκπαιδευτικό έργο, για να είναι μέλη των επιτροπών .Στις επόμενες δυο συγκροτήσεις του 2012 και τη τελευταία του 2014 με πρόεδρο  τον καθηγητή Κο Σκανδαλάκη η διαδικασία τηρήθηκε με ευλάβεια, απαρέγκλιτα . Χωρίς κανένα συνδικαλιστικό όργανο των γιατρών, καμία Ιατρική Σχολή ή Επιστημονική Εταιρεία να θέσει θέμα ή να διαμαρτυρηθεί».

Χθες ανατράπηκε όλο το αξιολογικό σύστημα, αναφέρει ο κ. Μαρουδιάς υπογραμμίζοντας ότι «σε μια νύχτα αντικαταστάθηκαν τα περισσότερα μέλη των επιτροπών χωρίς κανένα επιστημονικό λόγο αλλά με στόχο τη διάλυση της ιεραρχίας και της αξιολόγησης των Ιατρών με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Ιατροί που δεν έχουν κανένα δικαίωμα να είναι μέλη των επιτροπών, αφού δεν είναι Συντονιστές Διευθυντές και δεν είναι καν  υπεύθυνοι τμημάτων όπως προβλέπεται εκ του νόμου, τοποθετήθηκαν ως μέλη  και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις είναι τακτικά μέλη και έχουν αναπληρωτές ιεραρχικά ανώτερούς τους».

Ο  κ. Μαρουδιάς καταγγέλλει ότι «σε μερικές Ειδικότητες όλα τα τακτικά μέλη είναι μη υπεύθυνοι εξ ατομικής αναβαθμίσεως Διευθυντές. Ίσως ο υπουργός αγνοεί ότι οι βαθμίδες του ΕΣΥ είναι τέσσερις και όχι τρεις. Σε άλλες περιπτώσεις τοποθετήθηκαν Καθηγητές άλλων Πανεπιστημίων σαν εξεταστές στην Αθήνα ενώ υπάρχουν ,και μάλιστα περισσότεροι των δύο, αντίστοιχοι Καθηγητές στο ΕΚΠΑ».

Και συνεχίζει: «ουδέποτε στην ιστορία των εξετάσεων τοποθετήθηκαν Ιατροί που δεν ανήκουν στην πρώτη βαθμίδα και ουδέποτε Υπουργός άλλαξε με προσωπική του απόφαση εισήγηση του ΚΕΣΥ. Αυτό έλειπε τώρα από το ΕΣΥ. Σε μια φάση που οι μόνοι που στηρίζουν και κρατούν ζωντανό το ΕΣΥ , είναι οι καλύτεροί του Ιατροί. Αυτοί αποπέμπονται από τις Ιατρικές εξετάσεις ειδικότητας  ως εκδίκηση του κομματισμού και της μετριοκρατίας από τον υπουργό υγείας Κο Πολάκη».