Αναστολή εργασίας στα νοσοκομείο: Ήδη 4.700 υγειονομικοί εκτός ΕΣΥ – Μετά τις 7 Φεβρουαρίου θα ακολουθήσουν άλλοι 10.000 υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ

νοσοκομεία
31-01-2022

Συναγερμός έχει σημάνει στα νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα, οπότε και θα εφαρμοστεί η διάταξη για τη χρονική διάρκεια ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού, στους 7 μήνες. Όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, οι υγειονομικοί εμβολιάστηκαν πρώτοι και η συντριπτική πλειονότητα ξεπέρασε το επτάμηνο.

«Πάνω από 10.000 συνάδελφοι δεν έχουν εμβολιασθεί με την αναμνηστική δόση. Ως εκ τούτω θα πρέπει να βγουν σε αναστολή με βάση το Νόμο», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ. Όπως υπογραμμίζει, «διοικήσεις Νοσοκομείων ήδη συγκεντρώνουν πιστοποιητικά εμβολιασμού των υπαλλήλων για να εφαρμόσουν το νόμο και να θέσουν σε αναστολή όσους υπερέβησαν το επτάμηνο και δεν εμβολιάσθηκαν με την αναμνηστική δόση».

Σύμφωνα με την Ομοποσμονδία, «οι εν λόγω συνάδελφοι θα προστεθούν στους 4.700 συναδέλφους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. Επίσης συνάδελφοι που τώρα εργάζονται με πιστοποιητικά νόσησης μετά το τρίμηνο τίθονται σε αναστολή».

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλει την κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως «έπεσε στην παγίδα της αδιέξοδης πολιτικής που εφάρμοσε με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού μόνο στο Υγειονομικό προσωπικό της χώρας που είναι εμβολιασμένο σε ποσοστό 97% το μεγαλύτερο από κάθε άλλη επαγγελματική ομάδα».

Και συνεχίζει: « Έγκριτοι Επιστήμονες διατυπώνουν πια επιστημονικές απόψεις, μελέτες ότι οι εμβολιασμένοι αποφεύγουν τη βαριά νόσηση, όχι όμως την ελαφριά νόσηση και την μετάδοση. Με τις επικίνδυνες οδηγίες του ΕΟΔΥ (επιστροφή συναδέλφων στην εργασία την 5η μέρα με θετικό τεστ και ήπια συμπτώματα, κατάργηση της προληπτικής καραντίνας συναδέλφων που είναι επαφές κρουσμάτων, την μη διενέργεια προληπτικών τεστ), υπάρχει  μεγάλη Νοσοκομειακή διασπορά του ιού και 3.000 συνάδελφοι νοσούν κάθε φορά και βρίσκονται σε καραντίνα».

Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΟΕΔΗΝ ζητά να άρθουν οι αναστολές με προληπτικά τεστ. Και καλεί το Υπουργείο Υγείας «να μην επιμείνει στην υποχρεωτικότητα και θέσει ακόμη 10.000 συναδέλφους σε αναστολή».