Ανδρέας Ξανθός: Ανασχεδιάζουμε το σύστημα Υγείας

26-12-2016

Νέο πλαίσιο συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα αλλά και τον ανασχεδιασμό του συστήματος υγείας, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός στο πλαίσιο του Συνεδρίου Shaping the Future of Healthcare in Greece. 

Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας αλλά και της κυβέρνησης – όπως είπε – είναι η διασφάλιση της επιβίωσης του Συστήματος Υγείας και η διευκόλυνση της πρόσβασης του πολίτη. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί μια πολιτική που οδηγεί σε υγειονομική φτώχεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός. 

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η ΚΥΑ για τους ανασφάλιστους, η οποία θα τεθεί σε διαβούλευση. Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας προωθεί νέο πλαίσιο συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, καθώς λόγω των αυξημένων αναγκών το δημόσιο σύστημα δεν θα μπορεί να καλύψει με καθολικό και ισότιμο τρόπο όλες τις ανάγκες. 

Για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο κ. Ξανθός σημείωσε ότι «πρέπει να ανασχεδιάσουμε το σύστημα υγείας, κυρίως στη βάση της ΠΦΥ, ώστε να αποτελέσει στρατηγικό πυλώνα, με πυρήνα τον οικογενειακό γιατρό, την ομάδα υγείας, τα αποκεντρωμένα ιατρεία γειτονιάς, την ολιστική φροντίδα του  αρρώστου και τη διαχείριση των συνολικών προβλημάτων υγείας». 

Παραδέχτηκε πάντως ότι «η συζήτηση για μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας δεν έχουν νόημα σε αυτές τις συνθήκες κατάρρευσης, σε περιβάλλον ασφυκτικής λιτότητας» και πρόσθεσε πως πρέπει να βρεθούν βιώσιμοι τρόποι εγγυημένης χρηματοδότησης της δημόσια υγείας και να υπάρξει παρέμβαση σε μηχανισμούς σπατάλης. Μάλιστα, υπογράμμισε πως θα διερευνηθεί η δυνατότητα συμπληρωματικών πηγών χρηματοδότησης.