Ανδρουλάκης: Τιμούμε την παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά – Οκτώ προτάσεις για το ΕΣΥ του μέλλοντος

25-10-2022

Για την «αναγέννηση» του ΕΣΥ, που οραματίζεται το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μίλησε ο Νίκος Ανδρουλάκης σε εκδήλωση στη μνήμη της Φώφης Γεννηματά, με αφορμή έναν χρόνο από την τραγική απώλειά της. Ο σχεδιασμός μας για το ΕΣΥ του μέλλοντος –είπε ο κ. Ανδρουλάκης- απαιτεί 8 μεγάλες αλλαγές:

1η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ: Ανάπτυξη του τομέα της Δημόσιας Υγείας, ως ολοκληρωμένη δημόσια υπηρεσία, με ισχυρές δομές σε κάθε Περιφέρεια της χώρας. Αναβάθμιση του ΕΟΔΥ ώστε να σχεδιάζει και να αξιολογεί πολιτικές, να καταγράφει και να επιτηρεί τους δείκτες υγείας του πληθυσμού και να συνεργάζεται με τους αρμόδιους επιστήμονες και ερευνητικούς φορείς για την αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων.

2η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ: Ενιαίο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπό δημόσια εποπτεία. Για τον σκοπό αυτό προβλέπεται: Δημιουργία τοπικών δικτύων ολοκληρωμένων υπηρεσιών σε όλη τη χώρα. Με αναβαθμισμένο ρόλο της Αυτοδιοίκησης στην λειτουργία τους. Τα   δίκτυα    αναπτύσσουν νέου    τύπου    υπηρεσίες Οικογενειακής Ιατρικής, με την ευθύνη ενός οικογενειακού γιατρού, και την συμμετοχή επαγγελματιών υγείας. Υπηρεσίες που φθάνουν σπίτι μας όταν τις έχουμε ανάγκη. Τόσο για τις ευπαθείς ομάδες, όσο και για το σύνολο του πληθυσμού. Έμφαση στην πρόληψη. Με ενημερωτικές   εκστρατείες για τον εμβολιασμό των παιδιών, για την σωστή διατροφή, με εθνικό σχέδιο προσυμπτωματικού ελέγχου, αλλά και οδοντιατρική φροντίδα για τα παιδιά. Δωρεάν γονιδιακό έλεγχο με τεστ στα παιδιά όσων έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού, όπως προτείνει η Αντικαρκινική Εταιρεία. Να ενισχυθεί το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά και οι κινητές μονάδες να μπορούν να βρεθούν και στις πλέον απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Ενίσχυση της ψυχικής υγείας. Ο ΕΟΠΥΥ ως ασφαλιστικό ταμείο, αξιολογεί, διαπραγματεύεται, ρυθμίζει, με ενιαίους κανόνες τις συνεργασίες και την δημόσια δαπάνη.

3η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ: Σύγχρονα και λειτουργικά Δημόσια Νοσοκομεία. Με αξιοκρατική επιλογή Διοικητών. Με ολοκληρωμένους προϋπολογισμούς και αυτονομία στην λήψη λειτουργικών αποφάσεων. Με ολοήμερη λειτουργία, ιδίως στον χειρουργικό τομέα και στις επεμβατικές μονάδες κάθε ειδικότητας με τις ανάλογες αμοιβές βέβαια στο προσωπικό. Με δυνατότητα συμβάσεων με ασφαλιστικές εταιρείες για άντληση πρόσθετων εσόδων.  Ένας νέος χάρτης Υγείας, που ανταποκρίνεται στις πληθυσμιακές αλλαγές.

4η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ: Δημιουργία  Σύγχρονων και καινοτόμων    μονάδων περίθαλψης εκτός Νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Κέντρα Χρόνιων Παθήσεων. Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας. Δημόσια Κέντρα Αποκατάστασης, που λειτουργούν με ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, με τους απαραίτητους επαγγελματίες υγείας και ενσωματωμένες κοινωνικές υπηρεσίες.

5η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ: Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ. Κάλυψη των πραγματικών κενών του ΕΣΥ με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό παραϊατρικό προσωπικό, με διαφανείς διαδικασίες. Νέα σύγχρονα οργανογράμματα, ώστε να προκηρύσσονται άμεσα όλες οι θέσεις που εκκενώνονται. Αναθεώρηση του συστήματος αμοιβών, και αύξηση τους, ώστε να αμείβεται σωστά η προσπάθεια των υγειονομικών αλλά και να προσελκύεται προσωπικό υψηλών προδιαγραφών και προσόντων. Ένταξη των υγειονομικών του ΕΣΥ στα βαρέα-ανθυγιεινά. Παροχή κινήτρων για ειδικότητες στις οποίες υπάρχουν ελλείψεις. Ειδικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι γιατροί. Ριζική αναμόρφωση και rotation στο σύστημα Ιατρικής Εκπαίδευσης και νέο αντικειμενικό σύστημα εξετάσεων για την απόκτηση ειδικότητας. Βελτίωση των συνθηκών εργασίας και αύξηση των αποδοχών των ειδικευόμενων. Αξιοποίηση νέων γιατρών που σήμερα δουλεύουν στο εξωτερικό, στις νέες μονάδες οικογενειακής ιατρικής. Ενίσχυση των δυνατοτήτων εξέλιξης των νέων ιατρών με μεταπτυχιακά προγράμματα σε συνεργασία με ιατρικές σχολές και ερευνητικά κέντρα και σε συνέργεια με άλλες επιστήμες (βιολογία, χημεία κλπ).

6η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ: Η Υγεία στα Νησιά. Κάθε νησί θα έχει είτε επαρκώς στελεχωμένο Νοσοκομείο (για τα μεγάλα), είτε μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε διασύνδεση με το πλησιέστερο Νοσοκομείο και πλήρη στελέχωση (για τα μικρότερα). Για τα πολύ μικρά νησιά ένα περιφερειακό ιατρείο με μόνιμο ιατρό. Κίνητρα για την εξεύρεση του κατάλληλου επιστημονικού δυναμικού με πρόσθετες αμοιβές, επιδοτήσεις ενοικίων και μοριοδότηση για μόνιμες θέσεις σε Νοσοκομεία επιλογής τους.

7η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ: Λειτουργία ανεξάρτητου μηχανισμού αξιολόγησης, για τον έλεγχο ποιότητας των υπηρεσιών υγείας.

8η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ: Ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας, αναπτύσσοντας υπηρεσίες τηλεϊατρικής, τηλεσυμβουλευτικής και τηλεπαρακολούθησης ασθενών. Καθώς και αντιμετώπισης της ανάγκης συνεχούς υποστήριξης ηλικιωμένων, αναπήρων, μοναχικών ατόμων με χρόνιες παθήσεις. Ψηφιακό φάκελο υγείας, ψηφιακή κάρτα, στοχευμένα προληπτικά προγράμματα,  καινοτόμες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Δραστική μείωση του ποσοστού συμμετοχής στην αγορά φαρμάκων, για τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους άνεργους, που πλήττει ιδιαίτερα η ακρίβεια.