Άνοια: Οι 40άρες με υπέρταση κινδυνεύουν περισσότερο

06-10-2017

Κάτι το άγχος, κάτι το στρες και οι χαοτικοί ρυθμοί ζωής, πολλές γυναίκες ακόμα και νεαρής ηλικίας έχουν υπέρταση. Τώρα, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως η υπέρταση στην ηλικία των 30 έως 35 ετών δεν σχετιζόταν με κατοπινό αυξημένο κίνδυνο άνοιας

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Ρέιτσερ Γουίτμερ του Ιατρικού Κέντρου Kaiser Permanente της Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Neurology της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για 7.238 άτομα και των δύο φύλων.

Διαπιστώθηκε ότι η υπέρταση στην ηλικία των 30 έως 35 ετών δεν σχετιζόταν με κατοπινό αυξημένο κίνδυνο άνοιας. Όμως, στις γυναίκες που σε ηλικία 40 – 45 ετών είχαν εμφανίσει υπέρταση, ο κίνδυνος άνοιας ήταν αυξημένος κατά 73%, σε σχέση με τις συνομήλικές τους που είχαν σταθερά φυσιολογική πίεση στα 30 και στα 40 τους.
«Παρόλο που η υπέρταση είναι συχνότερη στους άνδρες, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η αυξημένη αρτηριακή πίεση στα 30 ή στα 40 αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας αργότερα. Αντίθετα, στις γυναίκες ο κίνδυνος αυξάνεται», δήλωσε η Γουίτμερ.

Δεν είναι ακόμη σαφές γιατί υπάρχει αυτή η διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα και το θέμα χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Πως τα όνειρα προστατεύουν από την άνοια
Άνοια: Η κακή όραση αυξάνει τον κίνδυνο