Άνοια: Αυτά είναι τα φάρμακα για το πεπτικό που την προκαλούν

24-07-2017

Δυστυχώς, η άνοια μια νόσος που χτυπά εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Τι την προκαλεί. Ειδικοί από κάθε γωνιά έχουν κάνει μελέτες προσπαθώντας να βρουν αίτια και θεραπείες. Τέτοιες μελέτες είχαν δείξει στο παρελθόν πως τα φάρμακα που παίρνουμε για το στομάχι μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Τώρα, νέα έρευνα φαίνεται να αντικρούει αυτόν τον ισχυρισμό.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Harvard το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέλυσαν στοιχεία για 13.864 άτομα που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη Nurses’ Health Study II και τα οποία είχαν υποβληθεί σε τεστ γνωστικής λειτουργίας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Gastroenterology.
Ο επικεφαλής της έρευνας 
Άντριου Τ. Τσαν και οι συνεργάτες του βρήκαν πως οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων τελικά δεν προκαλούν άνοια. Η έρευνα έρχεται να βάλει ένα τέλος στις ανησυχίες που είχαν προκύψει από τα συμπεράσματα προηγούμενων μελετών επί του θέματος.

Οι συντάκτες της νέας μελέτης αναφέρουν συγκεκριμένα ότι «δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία για να υποστηρίξουν την θεωρία ότι η χρήση αναστολέων αντλίας πρωτονίων αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας».

Οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων, ως γνωστόν, χορηγούνται για την θεραπεία των διαταραχών του ανώτερου πεπτικού, όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Ενώ είναι πολύ αποτελεσματικά φάρμακα για τις συγκεκριμένες παθήσεις, πολλές φόρες τα τελευταία χρόνια έχουν βρεθεί το επίκεντρο της δημοσιότητας λόγω των ανεπιθύμητων ενεργειών τους.

«Μια από τις συχνότερες ερωτήσεις που κάνει ο ασθενής στον γαστρεντερολόγο είναι αν οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων είναι ασφαλείς, δεδομένου ότι έχουν σχετιστεί με οστικά κατάγματα, άνοια ή ακόμα και θάνατο. Η μελέτη μας λειτουργεί καθησυχαστικά για όλους όσοι πρέπει να πάρουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τα φάρμακα αυτά», εξηγεί ο Δρ. Τσάν.

Και συμπληρώνει ότι, αυτό που θα πρέπει να θυμούνται οι ασθενείς είναι ότι, πρέπει να μιλάνε πάντα με τον θεράποντα ιατρό τους πριν κάνουν οποιαδήποτε αλλαγή στη φαρμακευτική τους αγωγή. Οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων συνταγογραφούνται όταν είναι απολύτως απαραίτητοι. Πριν απ’ αυτό οι ασθενείς μπορούν να δοκιμάσουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, όπως απώλεια βάρους, διακοπή καπνίσματος ή διατροφικές βελτιώσεις.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
9 παράγοντες κινδύνου που οδηγούν στην άνοια
Άνοια: Τι να αλλάξετε στη ζωή σας για να την αποφύγετε