Άνοια: Οι πολύ αδύνατοι και οι παχύσαρκοι κινδυνεύουν

12-01-2018

Οι ειδικοί λένε πως δεν πρέπει να έχουμε ούτε περιττό βάρος αλλά ούτε να είμαστε και λιποβαρείς. Αυτό φαίνεται να ισχύει για όλες τις πτυχές της υγεία μας και όχι μόνο για την καρδιά. Τώρα, νέα έρευνα δείχνει πως τόσο ο υψηλός όσο και ο πολύ χαμηλός δείκτης μάζας σώματος συνδέονται με την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 39 μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 1.500.000 ενήλικες από 5 διαφορετικές χώρες. Το συνολικό διάστημα παρακολούθησης των εθελοντών ήταν 38 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων διαγνώστηκαν 6.894 περιστατικά άνοιας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Alzheimer’s & Dementia, δείχνουν πως η ύπαρξη αυξημένου δείκτη μάζας σώματος στη μέση ηλικία φάνηκε να συνδέεται με υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου. Αντίθετα, παρατηρήθηκε πως ο δείκτης μάζας σώματος των συμμετεχόντων που εμφάνισαν άνοια ήταν χαμηλότερος λίγο πριν τη διάγνωση της νόσου, συγκριτικά με άτομα αντίστοιχης ηλικίας που δεν παρουσίασαν άνοια.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, κοιτώντας τα αποτελέσματα συνδυαστικά, προκύπτει η υπόθεση πως το σωματικό βάρος συνδέεται με την άνοια μέσω δύο διαφορετικών μηχανισμών.

Από τη μία, ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος στη μέση ηλικία λειτουργεί επιβαρυντικά ως προς τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας, ενώ από την άλλη, στο αρχικό της στάδιο, η νόσος πιθανόν να οδηγεί σε μείωση του δείκτη μάζας σώματος. Κλείνοντας, σχολιάζουν πως απαιτούνται περισσότερες μελέτες προκειμένου να διευκρινιστούν οι υπεύθυνοι μηχανισμοί.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Οι μεσήλικες με περιττά κιλά έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας