Ανοιγμα των ΜΕΘ και …αυξήσεις μισθών, προαναγγέλει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός

05-09-2018

Άνοιγμα» των κλειστών κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αλλά και …..αυξήσεις μισθών των εργαζομένων στο ΕΣΥ, προανήγγειλε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε εκδήλωση με θέμα  «Δημόσιος απολογισμός του κυβερνητικού έργου στην Υγεία -βήματα αναβάθμισης του ΕΣΥ στη Βόρεια Ελλάδα- πολιτικές προτεραιότητες στη μεταμνημονιακή περίοδο.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός υποστήριξε ότι «το δημόσιο σύστημα, παρά τα όσα λέγονται περί κατάρρευσης, είναι όρθιο, λειτουργικό και αξιόπιστο, παρά τα προβλήματα που έχει. Οι δημόσιες δαπάνες υγείας σταμάτησαν να περικόπτονται από το 2015. Μέχρι το 2015, επί μια πενταετία, είχαμε συνεχή πτωτική τάση, που αθροιστικά έφτασε το 40% και στη φαρμακευτική δαπάνη  έφτασε το 62%. Αυτό σταμάτησε το 2015 και μετά είχαμε μικρή αλλά κρίσιμη ένεση ανθρώπινων και υλικών πόρων με τη βοήθεια του ανθρώπινου δυναμικού του συστήματος υγείας».

Σύφωνα με τον ίδιο, οι δημόσιες δαπάνες υγείας αυξήθηκαν στο 5,2% του ΑΕΠ,  έναντι 4,6%, που είχαν πέσει με την κρίση, ενώ πριν από το 2009 ήταν 6,8%, τη στιγμή που ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 7%-7,2%.

 

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες στη μεταμνημονιακή περίοδο, είπε ότι

 

  • ενισχύονται τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών με  520 προσλήψεις μόνιμων ειδικευόμενων γιατρών του ΕΣΥ
  • ενισχύονται κρίσιμα τμήματα των νοσοκομείων όπως είναι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) . Στο πλαίσιο αυτό έχουν προκηρυχθεί όλες τις κενές οργανικές θέσεις στις ΜΕΘ στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών σε όλη τη χώρα. Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι μέσα στο 2019 να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια εντατικής. Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης ο οποίος τόνισε ότι στα δημόσια νοσοκομεία τον Ιανουάριο του 2015 ήταν 438 και ότι σήμερα ο αριθμός τους έχει φτάσει στα 565.

Τέλος ο κ. Πολάκης υπογράμμισε ότι πρέπει εκτός από τις δαπάνες για το  σύστημα υγείας να αυξηθούν και οι δαπάνες του προσωπικού του συστήματος.