Ανησυχία για ανεξέλεγκτο clawback, από τη φαρμ.κάλυψη των ανασφάλιστων

Χάπια
26-12-2016

Παρότι άρχισε πλέον η αντίστροφη μέτρηση για την παροχή φαρμακευτικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους πολίτες με την κατάθεση τροπολογίας από τον υπουργό Υγείας Μάκης Βορίδη την Πέμπτη και την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Υγείας και Οικονομικών εξακολουθεί και παραμένει μυστήριο  η στάση που θα κρατήσει η φαρμακοβιομηχανία στην οποία τόσο ο πρώην υπουργός κος Γεωργιάδης όσο και ο νυν κος Βορίδης ποντάρουν ότι θα συνεργασθούν για την υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου που αποτελεί και μνημονιακή μας υποχρεώση

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η ετήσια δαπάνη για την παροχή φαρμάκων σε ανασφάλιστους «δεν θα υπερβεί το ποσό των 340 εκατ. ευρώ». Το ποσό -όπως προκύπτει από την έκθεση- θα «συρρικνωθεί» όπως έχει νακοινωθεί από τις παρεχόμενες εκπτώσεις, δωρεές, rebate κλπ, που θα καταβάλλουν οι φαρμακευτικές εταιρίες. Ο υπουργός Υγείας μάλιστα μιλώντας σήμερα στο Σκάι δήλωσε ότι για το «νοσοκομειακό κομμάτι» καλύπτονται 75 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό, ενώ για το φαρμακευτικό υπάρχει πρόβλεψη 100 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές του Healthview,  στις συναντήσεις που είχε κάνει ο κος Γεωργιάδης λίγο πριν παραδώσει την σκυτάλη στον κο Βορίδη,  με εκπροσώπους πολυεθνικών και εγχώριων εταιρειών  η πρόταση εκ μέρους των εταιρειών ήταν να δοθούν αυτά τα 100 εκατομμύρια που προβλέπει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, δωρεάν σε είδος,  από το σύνολο της φαρμακοβιομηχανίας και να προστεθούν 100 εκατομμύρια στον κορβανά της φαρμακευτικής δαπάνης,  κάτι που αν και φαίνεται λογικό, αρνήθηκε μετ’ επιτάσεως ο κος Γεωργιάδης. Ο λόγος συμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου, είναι ότι  δε μπορεί να διαχειρισθεί τεχνικά το υπουργείο αυτή τη δωρεάν προσφορά και για αυτό εμμένει στη λογική των εκπτώσεων, που θα προκύπτουν από τη συμφωνία που θα κάνει με τον ΕΟΠΥΥ η κάθε εταιρεία, για το κάθε της σκευάσμα.

Οι φόβοι όμως  των εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας για το ρόλο που καλούνται να αναλάβουν βάζοντας πλάτη σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα για την πατρίδα μας ,είναι ότι κανείς δε μπορεί να πει με σιγουριά, πόσα χρήματα θα χρειασθούν οι ανασφάλιστοι. Υποστηρίζουν δε, ότι ο σχεδιασμός του προγράμματος είναι εκ του προχείρου και στηρίζεται κυρίως στις επιχειρήσεις.

Χαρακτηριστικά όπως είπε στο Healthview  θεσμικός παράγοντας του κλάδου, εάν τελικά δε φτάσουν αυτά τα 100 εκατομμύρια, ποιος από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ή από την κυβέρνηση θα βγει να πει στον κόσμο και στους υπόλοιπους ανασφάλιστους που δυστυχώς ενδεχομένως μείνουν εκτός προγράμματος και θα πει, «συγνώμη κάναμε κακό υπολογισμό, μην έρχεσθε άλλοι γιατί μας τελείωσαν τα λεφτά;».

Υπάρχει λοιπόν μεγάλος προβληματισμός, ότι με το σχεδιασμό που προωθεί η κυβέρνηση θα οδηγηθούν οι εταιρείες σε ένα ανεξέλεγκτο clawback  και στο τέλος θα είναι αυτές που θα κληθούν να αναλάβουν το κόστος της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης, αλλά και της διόρθωσης των λαθών στα οποία έχει οδηγηθεί η χώρα από την άκριτη υιοθέτηση πολλών μνημονικών απαιτήσεων όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς αντίλογο και προγραμματισμό.