Ανησυχητικές προβλέψεις ειδικών: Δραματική αύξηση των θανάτων από covid19 – «Κλειδί» ο εμβολιασμός

Θεσσαλονίκη
13-10-2021

Καμπανάκι κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Όπως αναφέρουν, το ποσοστό εμβολιασμού δεν επαρκεί για να χτιστεί το απαραίτητο τείχος ανοσίας. Σύμφωνα μάλιστα με τα προγνωστικά μοντέλα, έως τα Χριστούγεννα θα έχουμε 2.500 με 2.700 θανάτους παραπάνω.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης, «από προσομοιώσεις που έχουμε κάνει στο δικό μας παρατηρητήριο πρέπει να φτάσουμε στο 70 με 75% επί του πληθυσμού» για την ανοσία της αγέλης.

Αυτό σημαίνει, είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πως πρέπει να εμβολιαστούν 1 εκατ. άνθρωποι. «Είναι πάρα πολύ δύσκολο, αλλά γίνεται» σημείωσε προσθέτοντας ότι: «Η χώρα έχει εμβολιαστικό οργανισμό που μπορεί να εμβολιάσει 120.000 ανθρώπους την ήμερα».

Ο καθηγητής τόνισε πως περίπου το 60% των Περιφερειακών Ενοτήτων  είναι κάτω από το μέσο όρο της Ελλάδας σε εμβολιασμό. Ενδεικτικά, κάτω από το 50% η Φθιώτιδα, 49% τα Τρίκαλα, στο 50,6%, σημείωσε. Όπως είπε, χάρη στους εμβολιασμούς είχαμε 23 νεκρούς κατά μέσο όρο σε αυτό το κύμα από 48 κατά μέσο όρο στο προηγούμενο κύμα.

Ανησυχία για τη γρίπη

Οι ειδικοί ανησυχούν και για το ενδεχόμενο δυναμικής επανεμφάνισης της γρίπης. Όπως εξηγούν η συνύπαρξη covid και γρίπης, αποτελεί μία πολύ επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία κατάσταση.

Σύμφωνα με τα πρώτα διαθέσιμα δεδομένα, κατά το πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου συνταγογραφήθηκαν περισσότερα από 570.000 αντιγριπικά εμβόλια σε ασφαλισμένους. Μάλιστα, σχεδόν 45.000 πολίτες έχουν ήδη εμβολιαστεί. Οι περισσότεροι πάντως εμβολιασμοί δρομολογούνται για το τέλος του μήνα και τις αρχές του επόμενου, όπως γινόταν και τα προηγούμενα έτη. Κατά τους ειδικούς, μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου πρέπει να γίνει ο εμβολιασμός κατά της γρίπης.

Σημειώνεται πως ήδη έχει γίνει η παραλαβή 1,7 εκατομμυρίων δόσεων αντιγριπικού εμβολίου. Ενώ ο φετινός στόχος είναι τα 4,2 εκατομμύρια εμβόλια.

Στην Ελλάδα, την περίοδο 2020-2021 δεν απομονώθηκε ιός γρίπης σε κανένα κλινικό δείγμα. Ωστόσο, την αμέσως προηγούμενη περίοδο 2019-2020 είχαν καταλήξει λόγω επιπλοκών της γρίπης 116 άνθρωποι στη χώρα.