Άνοδο για τρίτη συνεχή χρονιά των θανάτων από υπερβολική δόση ναρκωτικών στην Ευρώπη

23-06-2017

Αυξανόμενος είναι ο αριθμός των θανάτων από υπερβολική δόση ναρκωτικών στην Ευρώπη, ο οποίος κατέγραψε άνοδο για τρίτη συνεχή χρονιά. Στην Ελλάδα, τη μείωση του αριθμού των θανάτων που συνδέονται με τη χρήση ουσιών, η οποία παρατηρήθηκε το 2013 και επιβεβαιώθηκε το 2014, ακολούθησε αύξηση το 2015.

Η αύξηση στον αριθμό των θανάτων είναι ενδεικτική παρουσίας παραγόντων κινδύνου, όπως μεταβολής στην ποιότητα των ουσιών (π.χ. πιθανή αύξηση της διαθεσιμότητας υψηλής καθαρότητας ηρωίνης), αυξημένης ευαλωτότητας των χρηστών σε παθήσεις που οδηγούν στο θάνατο (π.χ. μεγάλη ηλικία, λοιμώδη νοσήματα και άλλοι νόσοι) και πιθανής συρρίκνωσης των προγραμμάτων μείωσης της βλάβης.

Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Υγείας με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους, όπως αυτή έχει καθιερωθεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και είναι η 26η Ιουνίου εκάστου έτους.

Αναφορικά με τον στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου Yγείας στο τομέα της Πρόληψης και Αντιμετώπισης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και των εν γένει εξαρτήσεων και εξαρτητικών συμπεριφορών, οι υπηρεσίες που σχεδιάζονται να αναπτυχθούν στην επόμενη περίοδο είναι προσαρμοσμένες στις επιμέρους ανάγκες και δομημένες σε περιφερειακό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται η δημιουργία:

  1. υπηρεσιών μείωσης της βλάβης και υποστήριξης αστέγων, (όπως Κέντρα Άμεσης Πρόσβασης με πρόσθετες υπηρεσίες Κινητής Μονάδας, Ξενώνες βραχείας φιλοξενίας αστέγων και άλλων ευάλωτων ομάδων εξαρτημένων ατόμων και δράσεις φιλοξενίας πιο περιορισμένης εμβέλειας, όπως η δημιουργία υπνωτηρίων σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης), στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου συγκεντρώνεται και ο μεγαλύτερος πληθυσμός χρηστών που ζει κάτω από επιβαρυμένες συνθήκες.
  2. τουλάχιστον δύο επιπλέον δομών για σωματική αποτοξίνωση (Αττική, Ήπειρος), στο πρότυπο της μονάδας Detox του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και η επέκταση της ήδη υπάρχουσας στην Κεντρική Μακεδονία.
  3. υπηρεσιών για άτομα με ψυχιατρική συνοσηρότητα
  4. πολυδύναμων κέντρων αντιμετώπισης ολόκληρου του φάσματος των εξαρτητικών συμπεριφορών, (εξάρτηση από τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, τα τυχερά παιγνίδια και το διαδίκτυο), σε όλες τις περιφέρειες της χώρας με στόχο τη βραχεία θεραπεία και την παραπομπή σε εξειδικευμένες υπηρεσίες όπου κρίνεται αναγκαίο.
  5. κινητών μονάδων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, με στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε περιοχές εκτός αστικού ιστού.
  6. παρεμβάσεων πρόληψης των εξαρτήσεων σε γενικό πληθυσμό και ειδικές ομάδες. Οι υπηρεσίες πρόληψης προβλέπεται να διαδραματίσουν αποφασιστικό ρόλο στη διασύνδεση με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και στην κατάρτιση του υγειονομικού προσωπικού/επαγγελματιών υγείας, ώστε να αναγνωρίζουν, να παρέχουν τις αρχικές υπηρεσίες και να διασύνδεουν τον πληθυσμό στόχο με τις εξειδικευμένες δομές.

7.παρεμβάσεων εκπαίδευσης/επιμόρφωσης και κοινωνικής επανένταξης των απεξαρτημένων.