Άνοια: Η ψηλή πίεση στα 30 και 40 αυξάνει τον κίνδυνο

γυναίκα που χάνει τη μνήμη της επειδή έχει άνοια
06-10-2021

Άνθρωποι με υψηλή πίεση στα 30 τους και στα 40 τους είναι πιθανότερο να παρουσιάσουν άνοια αργότερα στη ζωή τους. Νέα έρευνα δείχνει πως η πρόληψη ή η αλλαγή συνηθειών ώστε να μειωθεί η υπέρταση, μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες παρουσίασης εγκεφαλικών παθήσεων.

Η μελέτη παρουσιάζει πως αυτό ισχύει ιδίως για την άνοια που συνήθως επηρεάζει την ικανότητα ενός ατόμου να σχεδιάζει, να κατανοεί, όπως και τη μνήμη του, τη διάθεσή του και άλλες λειτουργίες του εγκεφάλου. Προκαλείται από τη δυσανάλογη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο. Και μπορεί να προσβάλλει και ανθρώπους σε νεαρή ηλικία. Αν και η πάθηση είναι σπάνια σε ηλικίες κάτω των 65.

Η άνοια και η υπέρταση

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Συνέλεξε δεδομένα από περισσότερους από 250.000 εθελοντές. Επίσης, έδειξε στους ερευνητές πως όσοι μπαίνουν στη μέση ηλικία με υψηλή πίεση εμφανίζουν πιο συχνά συρρικνώσεις στον εγκέφαλο. Σε σύγκριση πάντα μ’ εκείνους των οποίων η πίεση βρίσκεται σε κανονικά επίπεδα. Αυτού του είδους οι μειώσεις έχουν σχετιστεί με την απώλεια νοητικών λειτουργιών.

Ο καθηγητής Μίνγουανγκ Χε του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης είναι υπεύθυνος της έρευνας. Κι ανέφερε πως η υψηλή πίεση στα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης εμφανίζεται ολοένα και πιο συχνά και ο έλεγχος του προβλήματος από νωρίς μπορεί να μειώσει το ρίσκο. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία και από την Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου. Μια βάση δεδομένων που περιέχει πληροφορίες για την υγεία περίπου 500.000 εθελοντών.

Η έρευνα

Για να εξερευνήσουν τις αλλαγές στον εγκέφαλο των εθελοντών συνέκριναν τις μαγνητικές τομογραφίες ανάμεσα σε δύο γκρουπ ενηλίκων. Το πρώτο αποτελούταν από 11.399 ανθρώπους με υψηλή πίεση, η οποία διαγνώστηκε σε άλλους πριν τα 35 τους, σε άλλους μεταξύ των 35 και των 44 και τέλος μεταξύ των 45 και 54.

Το δεύτερο γκρουπ των συμμετεχόντων αποτελούταν από ανθρώπους που δεν είχαν υψηλή πίεση. Ο όγκος του εγκεφάλου ήταν μικρότερος στους ανθρώπους με υπέρταση, ασχέτως της ηλικίας που διαγνώστηκαν μ’ αυτήν – αν κι όσοι το ήξεραν πριν από τα 35 τους είχαν μεγαλύτερες συρρικνώσεις.

Έπειτα, χρησιμοποιήθηκαν τα δεδομένα από τη βάση που δημιούργησαν ώστε να μελετήσουν 124.000 ανθρώπους με υψηλή πίεση κι έναν παρόμοιο αριθμό ενηλίκων με κανονική πίεση. Σε μια περίοδο 12 ετών, 4.626 άνθρωποι παρουσίασαν άνοια. Οι πιθανότητες, κατέληξαν, ήταν 45% περισσότερες σ’ όσους είχαν υπέρταση μεταξύ των 45 και 54 και 69% περισσότερες στο γκρουπ των 35 με 44. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Hypertension που εκδίδει η American Heart Association.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Άνοια: Είναι η 7η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως