Άνοια: Ο προδιαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο

ηλικιωμένη γυναίκα με άνοια
16-02-2021

Ο προδιαβήτης αφορά εκατομμύρια ανθρώποτυς σε ολόκληρο τον κόσμο. Τώρα, νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων αποκαλύπτει κάτι ενδιαφέρον. Όπως προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετίσει τον διαβήτη με την άνοια, το ίδιο συμβαινει και με τον προδιαβήτη.

Η άνοια και ο προδιαβήτης

Αυτή η νέα μελέτη δείχνει πως ο προδιαβήτης, αυξάνει τον κίνδυνο για γνωστική εξασθένηση και αγγειακού τύπου άνοια.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Βικτόρια Γκάρφιλντ του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 500.000 ανθρώπους 58 ετών, κατά μέσο όρο.

Όπως διαπιστώθηκε από τα στοιχεία που προέκυψαν, όσοι είχαν σάκχαρο υψηλότερο του φυσιολογικού ήταν 42% πιθανότερο να εμφανίσουν εξασθένηση των γνωστικών λειτουργιών του εγκεφάλου τους μέσα στην επόμενη τετραετία.
Ήταν επίσης 54% πιθανότερο να διαγνωστούν με αγγειακή άνοια μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια. Η αγγειακή άνοια είναι μία διαφορετική μορφή άνοιας από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Αυτή μορφή λοιπόν μπορεί να προκαληθεί από την μειωμένη κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο μας.

Στη Βρετανική μελέτη, οι συμμετέχοντες είχαν κάνει τεστ γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης και ως προδιαβήτης θεωρήθηκε ένα αποτέλεσμα 6 έως 6,5%. Επίσης, πολλοί είχαν κάνει μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου. Απο την εξέταση αυτή προέκυψε ότι τα άτομα με προδιαβήτη είχαν μικρότερο ιππόκαμπο. Δηλαδή μικρότερη ζωτική περιοχή για τη λειτουργία της μνήμης τους.

Αυτή η νέα έρευνα απο το Λονδίνο διαπίστωσε, επίσης, ότι οι άνθρωποι με διαβήτη έχουν τριπλάσιο κίνδυνο αγγειακής άνοιας, σε σχέση με όσους έχουν φυσιολογικό σάκχαρο.
Οι προδιαβητικοί μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη:

  • τρώγοντας υγιεινά
  • κάνοντας περισσότερη σωματική άσκηση
  • αποφεύγοντας τα περιττά κιλά

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό για θέματα διαβήτη, παχυσαρκίας και μεταβολισμού. Το έγκυρο «Diabetes, Obesity and Metabolism».
Και είναι εξαιρετικά σημαντικά. Γιατί μας δείχνουν πως όλα στον οργανισμό μας συνδέονται μεταξύ τους αφού το σάκχαρο μπορεί να επηρεάσει μέχρι και την λειτουργεία του εγκεφάλου μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Άνοια: Αυτά είναι τα ποτά που σας προστατεύουν